Tussen orthodoxie en professionaliteit (conferentie over islamitische orthodoxie in het onderwijs)

SkcLogoacbDe afgelopen decennia is er sprake van een toename van het aantal islamitische leerlingen in het Amsterdamse onderwijs. Deze leerlingen groeien op in een niet-islamitische omgeving en kiezen  vaak bewuster dan hun ouders voor de islam.  Een groeiende groep jonge moslims in Nederland voelt zich aangetrokken tot orthodoxe (xe2x80x9crecht in de leerxe2x80x9d) interpretaties van de islam.

Hoe kan het onderwijs daarop het beste reageren? In hoeverre moeten deze jongeren de ruimte krijgen uiting te geven aan hun religieuze gevoelens en hoe kan voorkomen worden dat zij zich van de samenleving afkeren of buitengesloten worden? Gaat het om gewoon pubergedrag? Is er sprake van een zorgelijke islamisering van het onderwijs of is alle aandacht voor de islam juist schromelijk overdreven? Moet je als school interculturaliseren of juist nadrukkelijker seculiere normen en waarden benadrukken? Hoe kun je omgaan met discriminatie op school? Wat doe je als leerlingen geen hand meer willen geven?

Over deze en ander vragen organiseren de Stichting voor Kennis en Sociale Cohesie (SKC) en ACB Kenniscentrum de conferentie  xe2x80x9cTussen orthodoxie en professionaliteitxe2x80x9d op woensdag 10 juni 2009 van 13.00 tot 18.00 uur in Grand-Cafe Frankendael aan de Middenweg 116 te Amsterdam.

De conferentie zal onder leiding staan van Laila Abid (NOS-journaal en bestuurslid SKC) en Miep van Diggelen (directeur ACB Kenniscentrum).  Bijdragen worden geleverd door verschillende specialisten waaronder Henk Blenkers, David Pinto , Mohammed Cheppih, Ahmed Marcouch, Martin Verbeet, Yusuf Altuntas, Jessica Silversmith, Loubna Berrada en Roemer van Oordt. Zie hieronder het gehele programma.

Deelname aan de conferentie is kosteloos. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.
U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar: dounia@skcnet.nl onder vermelding van uw naam, organisatie, functie, email-adres, telefoonnummer en de workshop waar uw eerste voorkeur naar uitgaat.

Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot Dhr. R. Belkadi van de SKC (tel.nummer: 020-6750880)
Zie hieronder het gehele programma.

Programma

De conferentie zal onder leiding staan van Leila Abid (NOS-journaalen bestuurslid SKC) en Miep van Diggelen (directeur ACB Kenniscentrum)

13.30 uur          inleidingen van
–    Henk Blenkers, gespecialiseerd in het thema radicalisering op school; zie ook radicaliserende leerlingen, kenmerken, mechanisme..en toen?
–    prof dr. David Pinto, hoogleraar interculturele communicatie

14.30 xe2x80″ 15.15     workshops

A. Handen geven of niet?
door: Lorenzo van Dijk en Laila Assarhan (SKC)

B. Radicalisering herkennen
Door: Mohammed Cheppih(oprichter Poldermoskee/Radar Advies) en Roemer van Oordt(projectleider Weerbaar Oost, ACB Kenniscentrum)

C. Discriminatie in het onderwijs
Door:  Jessica Silversmith (Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam)

15.45- 17.00     debat met o.a.:
Martin Verbeet (stadsdeelvoorzitter in Oost-Watergraafsmeer), 
Ahmed Marcouch (stadsdeelvoorzitter Slotervaart Overtoomse Veld),
(woordvoerder onderwijs VVD gemeenteraadsfractie Amsterdam, onder voorbehoud),
Yusuf Altuntas (directeur ISBO) en 
Loubna Berrada (mede-oprichter en ex-lid van het comitxc3xa9 van ex-moslims, lid integratiecommissie VVD)

17.00-18.00       drankje

De conferentie wordt mogelijk gemaakt door het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in bijeenkomst/debat, extremisme, onderwijs. Bookmark the permalink.

4 Responses to Tussen orthodoxie en professionaliteit (conferentie over islamitische orthodoxie in het onderwijs)

 1. Kuikentje says:

  Klinkt als een zinnige discussie. Goed om eens samen op zoek te gaan waar het in zit.
  Ik vermoed dat het ook iets te maken heeft met het feit dat deze jongeren jongeren zijn.
  Ik signaleerde hetzelfde verschijnsel nl. al eerder bij jongeren die christelijk zijn/worden. Hoe jonger mensen zijn, hoe radicaler lijkt wel.
  Ik heb weleens op fora rondgesnuffeld waar jonge mensen over geloof spreken. Daar lees ik ook dingen waar de honden (en ik) geen brood van lusten. Alle verdiensten van de seculier maatschappij gaan daar xc3xb3xc3xb3k in een keer overboord. Hoezo homoseksualteit normaal, hoezo condooms, hoezo keuzevrijheid in zaken als abortus en euthanasie.
  Dus wat dat betreft maak ik me net zo goed zorgen om dixc3xa9 jongeren.
  Misschien moet je in ieder geval ook wat ouder worden om nuances te leren zien?

 2. Kuikentje says:

  zie nu pas dat xc3xa9xc3xa9n van de thema’s ‘handen geven’ is. Heb daar pas nog een logje over geschreven: http://kuikentje71.blogspot.com/2009/04/wat-is-integratie.html

 3. Gerda Deckzeijl says:

  Kijesaan: hier wordt ook al CENSUUR gepleegd, want de reactie op Kuikentje is verdwenen.Nu volgt een leesbevel dat NIET van mij afkomstig is, maar van een dappere vrouw.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8465

 4. redactie says:

  Beste Gerda, alias B.Simons, alias J.Evenblij, H.van Hasselt, J. Kerckhof, M.Gerritsen-De Boer, Tedje van Es of andere naam van hetzelfde Ip-adres, er zijn inderdaad ten onrechte een paar reacties gesneuveld. ‘Collateral damage’ zullen we maar zeggen. Voorlopig kun je hier nog wel reageren i.t.t. bij het Vrije Volk. Aan bevelen doen we hier niet, maar bedankt voor de tip. We zijn benieuwd naar je volgende schuilnaam 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s