Sarkozy gaat allochtonen tellen

BuitenwijkFrankrijk gaat zijnallochtonen apart  registreren. Onderzoek moet duidelijk maken hoeveel Fransen een buitenlandseachtergrond hebben, hoe ze leven en tegen welke problemen ze aanlopen. Tot opheden was het in Frankrijk verboden om gegevens te verzamelen op basisvan etniciteit, omdat dit stigmatiserend kan werken.

President Sarkozy (zelf van Hongaarse afkomst) wil met de gegevens discriminatie juist aanpakken. YazidSabeg, commissaris voor diversiteit en gelijkheid, kwam gisteren met 76maatregelen om de achterstand van allochtonen terug te dringen. Net als in Nederland en andere Europese landen wordenbedrijven verplicht om in hun jaarverslag te vermelden wat ze doen ommeer gekleurd personeel aan te nemen. Ondernemers die eenkwaliteitsmerk xe2x80x98diversiteitxe2x80x99 krijgen, kunnen op voorrang rekenen bijaanbestedingen of bij het toekennen van subsidies.

Onderwijsinstellingen moeten hun deuren openen voor jongeren uitachterstandswijken en laag opgeleiden. Tot slot verdwijnt deverplichting dat kinderen in hun eigen wijk naar school moeten.Kinderen in probleemwijken moeten elders een betere school kunnenzoeken.

Bron: Frankrijk Blog beeld: banlon1964

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in internationaal. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sarkozy gaat allochtonen tellen

 1. Bernadette de Wit says:

  Ewoud, dit bericht roept twee vragen op, misschien weet jij het antwoord:

  1)Wat is de Franse defintie, vallen EU-burgers en immigranten uit de VS er ook onder? In dat geval is diversiteit zo gepiept en krijg je de lucratieve overheidsopdravhen.

  2) geldt het recht om je kinderen in een andere wijk naar school te laten gaan ook voor de Fransen?
  Zo ja, dan haalt dit niks uit.

  Vergelijk Diemen: toen via dom imitatiegdrag drommen ongeschoolde allochtonen uit de Bijlmer hun kinderen in Diemen op school deden – “Diemen” had status omdat het white is en gonsde rond in de handjeklap-hallelujakerken – besloten Nederlandse ouders om ergens anders te gaan kijken. Bepaalde schl;en kwamen namelijk door deze instroom in een negatieve spiraal.

  De eerste allochtonen die een school in Diemen kozen, waren ambitieuze mensen die ook de bijbehorende westerse succesfactoren kenden en naleefden: NL spreken met je kind, aandacht en opvoeding, voorlezen, het kind op sport of muziekles en andere inspanningen die ertoe leiden dat kinderen het ook op school goed doen.
  De latere groep deed dat allemaal niet.
  Ik ben benieuwd naar de Franse situatie.

 2. L. Michon says:

  Sabeg schrijft in zijn rapport dat hij wel voor registratie van “diversiteit” (het Franse eufemisme voor etniciteit) is, maar spreekt zich niet uit voor een wet. Sarkozy heeft er verder niets over gezegd en van het apart registreren van migranten is daarom nog geen sprake.
  In reactie op de vragen van Bernadette de Wit:
  De Franse statistieken maken nu het onderscheid tussen Franse burgers en buitenlanders, en het onderscheid tussen personen die in Frankrijk zijn geboren, en personen die in het buitenland zijn geboren. EU-burgers en migranten uit “Westerse landen” worden in die zin dus al geregistreerd in Frankrijk.
  Over vraag 2: Iedereen heeft vanaf september meer vrijheid dan nu in de keuze van de school, dus het gevaar dat problemen slechts worden verplaatst bestaat inderdaad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s