Wervingsakkoord Nederland-Marokko 40 jaar oud

MarocHet wervingsakkoord tussen Nederland en Marokko, waarmee Marokkaansegastarbeiders in ons land mochten werken, is donderdag exact veertigjaar oud.

Het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) en Institut Universitaire de la Recherche Scientifique (IURS) houden in Rabat een tweedaagse conferentie om de geschiedenis en gevolgen van de migratiestroom te bespreken.

JanHoogland van het NIMAR noemt de gebeurtenis van veertig jaar geledenerg belangrijk voor beide landen. Het markeert het begin van eensamenwerking tussen twee landen, die vanaf dat moment innig met elkaarverbonden zijn". Hij hoopt dat de conferentie een positief tegengeluidvoor de overheersende negatieve publiciteit is.  (Bron: ReformatorischDagblad.nl/ Maroc.NL )

Dakira
Ter viering van 40 jaar Marokkaanse migratiegeschiedenis in Nederland organiseert het platform Dakira de manifestatie Dakira.. Deze manifestatie is een start van activiteiten in verschillende steden en zal plaatsvinden op 5 Juni In de Mozes en Aaronkerk gevestigd op het Waterlooplein in Amsterdam.

Het middag programma duurt van 13.30 tot 18.00 uur en het avondprogramma van 19.00 tot 23.00 uur.

Geinteresseerden kunnen zich aanmelden bij stichting Euro Medireraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling.

Dit kan per telefoon op: 020-4288825 of 0655818828
Of per e-mail  ggm40jaar@gmail.com

Festival 40 jaar Marokkaanse migratie

Van maandag 18 tot en met zondag 24 mei wordt in DenHaag het ‘Festival 40 jaar Marokkaanse Migratie’ gehouden, met eengevarieerd programma. Er zijn debatten, lezingen, films, muziek,toneel, sport en tentoonstellingen.

Tijdens het festival wordt onder andere teruggeblikt op deeerste generatie gastarbeiders en zij geven ook gastlessen. Verdervinden er debatten plaats over de positie van de Marokkaanse Hagenaars.Er is een rondrijdende tentoonstelling (Riftour) over de migratie vanMarokkanen naar Nederland. Daarnaast is er een ondernemersbeurs en erwordt een voetbaltoernooi georganiseerd. Het festival wordt afgeslotenop zondag 24 mei in Theater aan het Spui onder leiding van Nawal ElBekkalli.

Festival 40 jaar Marokkaanse Migratie wordtgeorganiseerd door diverse Marokkaanse organisaties in Den Haag onderleiding van Mohammed Rabbae.

Kijk voor het hele programma op: http://www.40jaarmigratie.nl

 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in geschiedenis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s