Zijn Surinaamse Nederlanders perfect gexc3xafntegreerd?

SurinameTegenwoordig denken Nederlanders nauwelijks meeraan Surinamers als ze het over allochtonen hebben. Want de Surinamer,dat is toch het voorbeeld van dxc3xa9 perfecte integratie? John Schuster isantropoloog aan de Vrije Universiteit. Volgens hem bestaat de mythe uithet idee dat je in Nederland maar op xc3xa9xc3xa9n manier gexc3xafntegreerd kan zijn."Je moet een goede baan hebben, goed onderwijs voor jou en je kinderenen goede huisvesting." En: jouw culturele tradities moeten overeenkomenmet de Nederlandse.

Schuster: "De perfectgexc3xafntegreerde Surinamer is degene die op de Nederlander is gaan lijken,tenminste zoals men vindt dat Nederlanders zijn." Ook voelt de supergexc3xafntegreerde Surinamer zich thuis in Nederland en houdt hij van hetland, somt de antropoloog op.

Waarom Surinamers op dit momentniet meer als probleemgroep worden gezien, weet Schuster wel. "Het zijnniet meer de messentrekkers die ze in de jaren 70 waren. Je bentperfect gexc3xafntegreerd als je geen rotzooi meer trapt. Marokkaansejongeren zijn niet gexc3xafntegreerd omdat hun culturele gebruiken haaksstaan op wat men vindt wat je hier moet doen. Bij Surinamers is datallemaal niet meer."

Schuster over deperfect gexc3xafntegreerde Surinamer: "Het is werkelijkheid, want Surinamersscoren hoog op alle indicatoren waar integratie op gemeten wordt." Maarer zit volgens de antropoloog toch een mythische kant aan ditintegratieverhaal. En dat is de boodschap die overgebracht wordt naarandere nieuwkomers. Schuster: "Aan de andere groepen wordt gezegd datje pas perfect gexc3xafntegreerd bent als je doet zoals de Surinamers en duseigenlijk doet zoals wij."

Bron: wereldomroep Surinaams

Dit artikel is een onderdeel van eenserie van het Instituut terBevordering van de Surinamistiek met als thema xe2x80x98Switi Sranan: Surinametussen mythe en werkelijkheid’. Eerdere artikelen:

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in integratie. Bookmark the permalink.

3 Responses to Zijn Surinaamse Nederlanders perfect gexc3xafntegreerd?

 1. Bernadette de Wit says:

  John Schuster hoort tot de society of mutual admiration, hij onderzoekt wat geslaagde Surinamers en hun autochtone fans graag willen horen. De Bijlmer e.d. laat hij buiten beschouwing, anders valt de gedroomde Sur. voorbeeldrol in het water.
  Kortom, het zoveelste voorbeeld van ideologisch modieus gepraat dat op de VU doorgaat voor wetenschap.

 2. Carel says:

  Wat is er tegen als iemand zich aanpast aan het land waar hij gaat wonen? Dat is toch een perfecte vorm van integratie. Maar dan is het weer niet goed volgens wetenschappers als Schuster. Hij ziet kennelijk liever dat Surinaamse Nederlanders voor problemen blijven zorgen, zoals in Amsterdam Zuidoost kennelijk het geval is.

 3. Bernadette de Wit says:

  Sorry Carel Brendel, ik ben te cryptisch geweest en zie nu een misverstand opdoemen dat ik ongaarne zou zien rondzingen.

  Het is niet zo dat John Schuster graag Surinamers ziet mislukken zodat ze in de Bijlmeronderklasse blijven hangen. John Schuster heeft het daar doodleuk niet over.

  Je moet hem zien als een hedendaagse black variant van radical chic. Zelf reuze aangepast, maar nooit toegeven, anders catcht de witman natuurlijk de flak niet meer. (En dan zou je iets substantieels moeten verzinnen om aandacht te krijgen en dat is nog niet zo eenvoudig.)

  Wat geslaagde Surinamers nu even mishaagt, is dat de topmoslims het zo goed doen (burgemeester van Rotterdam, staatssecretaris). Au. Voeg daar nog de vele media-aandacht aan toe voor de probleemmoslims en voor je het weet, mis je tegen wil en dank de tijd van de messentrekkers (Oewij oewillen oeweeoewee!).

  Hoe repareert men gekrenkte ijdelheid? Welnu, Schuster draait het om en plaatst de Suri’s in de voorbeeldrol. (En nu moeten wij ons schuldig voelen en klappen, okee?)
  Het zijn net mensen, Carel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s