Britse overheid wil dat gematigde versies islam hoger op googles scoren

JihadJongeren die op het internet meer willen weten over de islam, komen al snel terecht bij conservatieve, vaak salafistische sites. De Engelse overheid wil dit tegengaan door te bevorderen dat gematigdeinterpretaties van de islam en van Koranteksten hoger in Google scoren dan extreme. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt aan The Register dat het in een voorbereidende fase zit met een programma om online beeldvorming over Koran-teksten te bexc3xafnvloeden.

De Engelsen willen gescreende en goedgekeurdegeloofsgroeperingen les geven in zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimisation (SEO)). Groepen die gematige interpretaties van de Islam aanhangen, kunnen van de overheid leren hoe ze hun sites enteksten beter zichtbaar kunnen maken in zoekresultaten van bijvoorbeeldGoogle, MSN en Yahoo. Verscheidenegroepen, mogelijk in meerdere landen, kunnen training ontvangen van deBritten. The Register noemt Quilliam als een van de organisaties die internetles zouden kunnen krijgen.

Critici stellen denken dat het weinig zoden aan de dijk zal zetten, omdat jongeren elkaar vaker vinden via fora dan via zoekmachines.

Het internetproject is een initiatief van het Office of Security and Counter-Terrorism (OSCT),een anderhalf jaar oude instelling. Het OSCT werkt inEU-verband aan het gecoordineerd optredentegen haatzaaiende, extreme of onruststokendewebsites.

Bron: Emerce

Meer over radicliasering, extremisme en terrorisme in dit dossier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s