Vooraankondiging activiteiten Dakira; 40 jaar Marokkaanse migratiegeschiedenis in Nederland

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Nederland en Marokko een officieel wervingsverdrag ondertekenden. Het verdrag stimuleerde de komst van Marokkaanse arbeiders naar Nederland en markeert daarmee een belangrijk moment in de geschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap. In het onafhankelijk platform Dakira (Arabisch voor herdenking) hebben verschillende Marokkaanse organisaties zich verenigd om deze gebeurtenis te herdenken. Van juni tot december 2009 zullen in onder andere Amsterdam, Utrecht en
Rotterdam activiteiten worden georganiseerd in het kader van 40 jaar Marokkaanse migratie, geschiedenis en geheugen in Nederland.

Het herdenkingsjaar zal op 5 juni 2009 worden geopend met een bijeenkomst in de Mozes en Axc3xa4ronkerk te Amsterdam. Deze dag zal in het teken staan van de huldiging van de eerste Marokkaanse man en Marokkaanse vrouw die naar Nederland immigreerden en een rexc3xbcnie van activisten die zich in de jaren xe2x80x9970 sterk maakten voor de positie van Marokkaanse migranten. Daarnaast vindt er een debat plaats met als thema: de veranderde Nederlandse beeldvorming over Marokkanen; wordt er een documentaire vertoont over de geschiedenis van Marokkaanse migranten en is er een expositie over de Marokkaanse aanwezigheid in
Nederland. Vanaf 19.30 uur is er een cultureel programma met live-optredens van verschillende muziekgroepen.
In juni organiseert Dakira voor een breed publiek activiteiten en festiviteiten in verschillende steden. Op 6 juni in Naarden, op 7 juni in Utrecht, Zaanstad en de Rivierenbuurt te Amsterdam, op 8 juni in Slotervaart te Amsterdam en op 19 en 20 juni in Alkmaar. In de zomermaanden juli en augustus kunnen er exposities, debatten, conferenties en culturele dagen worden bezocht in de Marokkaanse steden Al Hoceima, Tanger, Larache, Stadia, Rabat en Casablanca.

Van 3 t/m 9 november worden er door Dakira in het kader van de Nationale Week van de Dialoog een aantal debatten georganiseerd. De themaxe2x80x99s van deze debatten zijn: xe2x80x98de rol van vrouwen bij de Marokkaanse migratiexe2x80x99, xe2x80x98de rol van migranten bij de ontwikkeling van het land van herkomst toen en nuxe2x80x99, xe2x80x98dubbele paspoorten: naar transnationaal burgerschapxe2x80x99 en xe2x80x98identiteit & cultuurxe2x80x99.
Op 11, 12 en 13 december wordt het herdenkingsjaar afgesloten met een groot festival in Amsterdam. Tijdens dit festival is er een kinderprogramma, treden er verscheidende muziekgroepen op, zijn er exposities en theatervoorstellingen te bezichtigen en debatten en lezingen te volgen.
Platform Dakira nodigt lokale, regionale en nationale overheidsinstellingen van harte uit om actief deel te nemen aan de organisatie en invulling van de festiviteiten. Indien u meer gedetailleerde informatie over het programma wilt ontvangen of gexc3xafnteresseerd bent in het bijwonen van de startmanifestatie en/of de rexc3xbcnie op 5 juni kunt u eveneens contact met ons opnemen.

Mail naar ggm40jaar@gmail.com of bel 020-4288825.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in geschiedenis, ingezonden, migrantenorganisaties. Bookmark the permalink.

1 Response to Vooraankondiging activiteiten Dakira; 40 jaar Marokkaanse migratiegeschiedenis in Nederland

  1. Marlies says:

    Deze week is het precies 40 jaar geleden dat Marokko en Nederland een overeenkomst sloten over de werving van gastarbeiders. Het programma Netwerk van de NCRV zendt vanavond een reportage uit over dit onderwerp.

    http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-05-15/veertig-jaar-marokkanen-nederland

    Met vriendelijke groet,

    Netwerk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s