Zuilens Dagboek (Bert Brussen)

Zuilennoordutrecht400x300Bert Brussen bracht een bezoek aan Zuilen, Utrecht met een reportageteam van Ncrvxe2x80x99s Netwerk en deed daarvan verslag op zijn blog. Voor de veiligheid van de betrokkenen heeft hij sommige details aangepastof geheel weggelaten. Ook schrijft hij dat de citaten geen letterlijke weergavezijn maar de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Brussen benadruk dat het eensubjectieve reportage is, "een persoonlijk verslag vanuit mijn oogpuntgeschreven." En: "het is eenmening, geen absolute waarheid." Hieronder zijn verslag.

xe2x80x98Bang voor de Marokkanenxe2x80x99

Met vier man, een cameraman, geluidsman,verslaggever en ik, lopen we van het mooie gedeelte van Zuilen naar hetprobleemgebied. Het is een wandeling van nog geen vijf minuten. Decameraman houdt zijn camera los in zijn hand, dus niet op zijnschouder. Voorzorgsmaatregel. Alhoewel het, mede dankzij de grotehengelmicrofoon van de geluidsman, toch voor iedereen duidelijk is datwe televisieopnames komen maken. We hebben daarom expres voor ditvroege tijdstip gekozen. Het is nu bijna stil op straat. Derel-Marokkaantjes die ons gisteren even belaagden, liggen nu nog op bed of zitten op school. Tenminste, daar gaan we vanuit.

Nog voor we de straat waar de weggepeste transseksueel woonde hebbenbereikt, roept een blanke man vanuit zijn auto ons toe: xe2x80x9cJongens! Nietgaan filmen! Die jochies worden daar alleen maar opgefokter van. Denktoch om de rest van de buurt.xe2x80x9d We roepen terug dat we gisteren ook alons portie hebben gehad en dat xe2x80x9cdie jochiesxe2x80x9d nu toch al opgefokt zijn.De man kijkt ons hoofdschuddend aan, smekend bijna, en rijdt verder.

Als we voor het groezelige flatje staan waar de weggepestetransseksueel woonde, komt de man die ons vanuit de auto aansprak opons afgelopen. Met een vriendelijk gezicht, dat wel. Het is duidelijkdat hij geen kwaad in de zin heeft. Hij stelt zich voor en vertelt onsdat het er nu verschrikkelijk aan toe gaat in de wijk. Dat hij alweerte oud is om te verhuizen en dus graag in zijn straat wil blijvenwonen, maar dat hij serieuze problemen vreest als er wxc3xa9xc3xa9r eenuitzending over de wijk op televisie komt. Veel van zijn buren zijn alweg, zegt hij. Vertrokken omdat ze het niet langer aankonden.

Angst voor de media
We vragen of hij zijn verhaal niet voor de camera wil vertellen. Datweigert hij. Hij wil ook niet onherkenbaar in beeld, wil ook nietalleen zijn stem laten opnemen, zelfs niet verdraaid. Hij wil helemaalniets te maken hebben met welke media dan ook.
xe2x80x9cIs het zo erg?xe2x80x9d, vragen we.
xe2x80x9cSinds ze een hakenkruis in mijn auto hebben gekrast ben ik er helemaalklaar meexe2x80x9d, zegt hij. Zijn ogen verraden woede. Maar ook gelatenheid.
xe2x80x9cEr woont hier in de wijk nog een homoseksueel echtpaar. Ze zijn al oudmaar ze hebben het wel te verduren. Ze willen alleen niet weg. De restvan de buurt is al weg of denkt er over te vertrekken. En ik kan jeverzekeren dat hier niemand iets voor de camera durft te zeggen. Dievan Pauw & Witteman hebben me ook al meerdere keren gevraagd aan tafel te komen maar ik pas ervoor. Dan ben je je leven hier niet meer zeker.xe2x80x9d
Ik vraag hem wat hij van de burgemeester vindt.
xe2x80x9cHA!xe2x80x9d, briest hij ineens. xe2x80x9cDie Wolfsen! Met die VVDxe2x80x99er die bij Wolfsenbij Pauw en Witteman aan tafel zat was ik het een stuk meer eens. Diezouden we moeten hebben! We hebben politie nodig, een lik op stukbeleid. De gemeente laat ons hier nu volledig in de steek, van allekanten. Er is geen politie maar er is ook niets voor die jongens.Rondhangen is het enige wat ze hier kunnen. Zelfs een voetbalveldje isde gemeente al teveelxe2x80x9d.

Na wat shots van de verlaten appartementen van detransseksueel en haar onlangs gevluchte onderbuurvrouw en zus te hebbengemaakt, besluiten we willekeurig ergens aan te bellen in de wijk.

Huilende buurtbewoner
Een man, die we al door het raam hadden zien kijken, doethoofdschuddend open. xe2x80x9cGeen camera, geen camera alsjeblieft!xe2x80x9d. Nog voorwe kunnen zeggen wie we zijn, barst hij in huilen uit. xe2x80x9cIk wil wel metjullie praten, zonder camera, maar kom dan even binnenxe2x80x9d, zegt hijsnikkend.

Eenmaal binnen begint hij weer te huilen en vertelt hij zijnangstaanjagende verhaal: Hij zegt dat hij al twee dagen niet meer heeftgeslapen van ellende. Dat hij en zijn vrouw nu zo goed als zeker bijzijn ouders gaan bivakkeren, tijdelijk, maar dat hij zo snel mogelijkeen nieuwe woning wil. Hij durft zijn appartement niet onbeheerd achterte laten. Het enige wat hij fout had gedaan was een helpende handuitsteken naar straatbewoners die slachtoffer waren geworden van deMarokkaanse treiteraars. Daarna richtte de agressie zich op hem.
Hij begint weer te huilen. Het is een grote gespierde man. Een blankehoogopgeleide jongeman. Hij en zijn vrouw zijn tweeverdieners. Hetappartement is smaakvol ingericht en ziet er verzorgd uit.
En hij huilt alsof hij zojuist zijn moeder heeft verloren.

Bang voor de Marokkanen
Hij vertelt me wat er is gebeurd en welke schade hij al heeft opgelopenmaar vraagt me deze niet gedetailleerd te melden. Hij wil allesvertellen maar wil niet dat ook maar iets naar hem kan leiden. xe2x80x9cIk benbang voor die Marokkaanse jongensxe2x80x9d, zegt hij.

xe2x80x9cVan de gemeente hebben we hier nog helemaal niets gehoord. Niettoen de transseksueel werd weggepest, niet toen er brand werd gestichtin de achtertuin van haar zus, niet toen de agressie zich op mijrichtte. Ik heb wel contact proberen te zoeken maar je hoort gewoonniets terug. Ook de woningbouwvereniging heb ik proberen te bereiken,want er ontstaan nu echt onveilige situaties. De panden hier zijn aljaren brandonveilig, maar daar hebben ze nooit wat aan willen doen. Nuliggen er in de brandgangen tuinmeubilair en fietsen, zooi die detreiteraars uit de tuin van die transseksueel haar zus hebben gehaald.Levensgevaarlijk als er brand uitbreekt. Elke keer weer zegt dewoningbouwvereniging dat ze me terug gaan bellen. Ik heb nog niets vanze gehoord. Nog geen emailtje, helemaal niks. Van niemand.xe2x80x9d

De man staat er verslagen en haast verlegen bij. Het lijkt alsof hijopgelucht is dat hij zijn verhaal kan doen. Alsof hij hoopt dat wat hijaan ons vertelt ook daadwerkelijk iets zal veranderen.

Ik vraag hem of er wel voldoende politie is. Of hij zich geholpen voelt sinds de agressie zich plotseling op hem richtte.

xe2x80x9cPolitie?xe2x80x9d, zegt hij. xe2x80x9cPolitie? Neen, niets van dat alles. Er ishier geen politie, geen stadswacht of buurtregisseur, er is helemaalniets. Het lijkt wel alsof ze ons bewust aan ons lot overlaten. Ik zouwillen dat die burgemeester zelf eens hier kwam. Zodat hij met eigenogen kan zien wat er hier is aangericht. Wat hier is gebeurd isonvoorstelbaar: wij zijn slachtoffer geworden omdat we iemand wildenhelpen. En er is niemand die het geweld stopt.xe2x80x9d

Vluchten uit de wijk
Als we weer buiten staan zijn we er even stil van. We kijken de straatin, een typische straat in een oude wijk vol vervallen flats met veelsatellietschotels, kijken elkaar aan. xe2x80x9cDit kan toch xc3xa9cht niet! Dit istoch te gek voor woorden?xe2x8
0x9d, zegt de verslaggever. Ik ben hethartgrondig met hem eens.

Na nog wat shots te hebben gemaakt, zien we hoe een jongeman en een oudere vrouw hun auto volladen met dozen en op het puntstaan te vertrekken.
xe2x80x9cVolgens mij gaan die ook verhuizen, probeer hun anders wat vragen testellenxe2x80x9d, zegt de cameraman. Ik ren er naartoe, tik op hun raampje. Dejongeman achter het stuur draait zijn raampje open.
xe2x80x9cHet ziet eruit alsof jullie gaan verhuizenxe2x80xa6xe2x80x9d, zeg ik. De man knikt en antwoordt: xe2x80x9cNou, mijn moeder. Ik help haar alleen.xe2x80x9d

De moeder wil ook niet reageren voor de camera. xe2x80x9cDat heb ik algenoeg gedaan, op beeld en op de radioxe2x80x9d. En ja, ze gaat verhuizen.xe2x80x9cEindelijk!xe2x80x9d, zegt ze en glundert. Ze heeft na een jaar zoeken eennieuwe woning gevonden. xe2x80x9cIk wilde niets liever dan weg hier. Het ishier een en al ellende.xe2x80x9d
xe2x80x9cVeel overlast? Geen politie? Dat soort dingen?xe2x80x9d, vraag ik.
xe2x80x9cPffff, politiexe2x80xa6Ze zijn er altijd ruim te laat, en als je ze belt komenze zo langzaam mogelijk. Hou op schei uit. Ik ben zo klaar met dezebuurt.xe2x80x9d
xe2x80x9cOp televisie zag ik laatst nog de burgemeester die vertelde dat hij het hier prima in de hand hadxe2x80x9d, zeg ik grijnzend.
xe2x80x9cHaaa jaaaa! Op televisie! Dan wel. Laat hem eens van die televisievandaan komen en hier de wijk bezoeken, dan schijt hij in zijn broekdenk ik. Laat me toch niet lachen. Voor deze wijk is maar xc3xa9xc3xa9n oplossingen dat is dat de burgemeester zo snel mogelijk opstapt. En nu moet ikvandoor want ik wil hier weg!xe2x80x9d.

Als ik de auto nakijk vraagt de verslaggever om mijn mening te gevenin de camera. Ik zeg: xe2x80x9cAls ik het tot nu toe zo hoor kan ik nietsanders dan concluderen dat de burgemeester direct moet ophouden metzijn regentenmentaliteit en nu echt zelf de wijk in moet om metbewoners te praten. Anders ziet het er somber uit voor deze buurt. Debewoners vluchten nu letterlijk uit de wijk. Het is hier echtDiamantbuurt all over againxe2x80x9d.

Regentenmentaliteit
Enige tijd later wordt de verslaggever gebeld door de woordvoerder vande burgemeester. De Netwerk-ploeg kan langskomen op het stadhuis om deburgemeester zijn verhaal te laten doen voor de camera.

Alleen mag ik niet mee: xe2x80x9cDe burgemeester heeft zich niet voldoende kunnen voorbereiden op een discussie met een wijkbewoner.xe2x80x9d

Ik besef ineens de volledige betekenis van xe2x80x9cregentenmentaliteitxe2x80x9d.

Bron tekst en foto: Bert Brussen (bekijk via deze link ook de reacties); het artikel is met toestemming van Bert Brussen op het Allochtonenweblog geplaatst.

Martijn de Koning reageerde deze blog, lees hier.

Het betreffende Netwerk-item kunt u via de link hieronder zien. Naar aanleiding van .

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in multicultureel onbehagen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s