Jesse Jackson

Daar was-ie dan. Dominee Jesse Louis Jackson in Amsterdam op uitnodiging van onze burgemeester Job Cohen. In de ambtswoning van de burgemeester hadden zich zoxe2x80x99n dertig genodigden verzameld.

Jerry9_thumb_13269Toen Jesse Jackson (67) binnen kwam werd het stil. Reverend Jackson keek even ontspannen de ontvangstzaal in en trakteerde vervolgens iedereen geduldig op een xe2x80x98personal handshakexe2x80x99.

Oog in oog met Jesse Jackson, President van de RainbowPUSH Coalition, , wereldberoemd dominee en burgerrechtenactivist, de man die opgroeide met racistische  en vernederende wetten, de man die door Bill Clinton is onderscheiden met de Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten, de man met die karakteristieke grote ogen, snor, stem, oog in oog staan met zoxe2x80x99n man is toch wel heel speciaal.

Jesse Jackson (67), bevrijdde ooit Stuart Lockwood dat kleine Engelse jongetje uit de gijzelhanden van Saddam Hoessein. Jackson studeerde aan de University of Illinois  op een football-beurs en besloot zijn leven in dienst te stellen om voor minderheden op te komen en te strijden tegen onrecht. Jackson stond veertig jaar geleden naast Dr Martin Luther King toen hij werd doodgeschoten. En wie kent Jackson niet  van zijn betraande gezicht toen Obama won. Jackson zelf was decennia terug twee keer kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, waarmee ook meteen duidelijk was dat de Afrikaanse-Amerikanen als een belangrijke politieke factor binnen de Democratische Partij werden gezien.

xe2x80x98So proud to have you here in Amsterdam, reverendxe2x80x99, zei ik nederig toen we elkaar de hand schudde, hij lachte en bedankte me. 

Gevraagd naar zijn tranen op 4 november 2008 op dat plein in Chicago zei Jackson: xe2x80x9cNatuurlijk waren het tranen van blijdschap na zoveel jaren van strijd en offers die door velen gebracht zijn. Het waren ook tranen van verdriet dat Martin Luther King en Rosa Parks er niet bij waren in Chicagoxe2x80x9d.   Na het welkomstwoord en respectvolle woorden van Job Cohen, hield Jackson een indrukwekkend betoog voor diversiteit: "De wereld is divers; de wereld is een regenboog. Daarom moeten we samenleven als broeders en zustersxe2x80x9d.

Sergio Belfor, lid van de Rotterdamse Jongeren Raad, xe2x80x98haaldexe2x80x99 JesseJackson naar Nederland. De uiterst actieve youngster  Belfor, is alvijf jaar de drijvende kracht achter xe2x80x98Eenheid is Krachtxe2x80x99, de stichtingdie jaarlijks mensen onderscheidt die zich verdienstelijk hebbengemaakt op het gebied van diversiteit en het bestrijden vandiscriminatie. In Rotterdam was Jackson eregast en viel hem opnieuw eenrespectvol en bewonderend applaus ten deel. 

Veel respect en kippenvel was er ook voor de Afghaanse Malalai Joya(30), die de internationale anti-discriminatie Award kreeg voor haarinzet -met gevaar voor eigen leven- voor vrede, democratie, vrijemeningsuiting en de berechting van krijgsheren. Haar belangrijkste doelis de strijd voor vrouwenrechten in Afghanistan.

Aan de voorbereiding, organisatie, uitvoering en campagne van de show,werkten vele Rotterdamse jongeren mee. De jongeren voelden zich actiefbetrokken en de bomvolle zaal was dan ook afgeladen met jongeren.

Na het afsluitende drankje in het dichtbij gelegen Hotel New Yorkvertrok ik laat maar met een overdosis inspiratie de nacht naar mijnstad Amsterdam.
xe2x80x98Jesse was herexe2x80x99.

Jerry Straub is gemeenteraadslid van de Amsterdamse PvdA, columnistvan het Allochtonenweblog en de website van de Amsterdamse PvdA

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in jerry straub. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s