In grote delen van de wereld is dit weekeinde de zomertijd ingegaan. In veel moslimlanden is dat niet gebeurd, of onder protest. Andere landen, zoals Marokko hanteren een kortere zomertijd. Belangrijkste reden: de zomertijd leidt tot verwarring over de gebedstijden. Dat is te lezen in een artikel van Harald Doornbos in het Eindhovens Dagblad.
"Voor moslims is het onmogelijk om de gebedstijden aan te passen", verklaart de 25-jarige Faisal Shaukat uit Pakistan, die voor een medicijnfabriekje werkt. "Het ochtendgebed is altijd rond het moment dat de zon opkomt. Dat kan je dus niet op een ander moment doen omdat het beter uitkomt."
In Pakistan geldt de zomertijd pas voor het tweede jaar. Net als in andere landen ter wereld is het belangrijkste doel ervan om energie te besparen. Maar de autoriteiten in het zwaar religieuze Pakistan hebben geen enkele poging gedaan om de bevolking voor te lichten over de voordelen van de zomertijd. In een land waar dagelijks grote elektriciteitsstoringen plaatsvinden, is energiebesparing juist zeer gewenst. "Maar geen Pakistaan heeft echter ooit gehoord dat de zomertijd elektriciteit bespaart", beweert Fayaz Ahmad, een majoor in het leger die ook aanwezig is in de moskee. "De regering legt regels nooit uit, regels worden slechts opgelegd."
Ook andere conservatieve landen als Saudi-Arabixc3xab, Koeweit, Jemen, Oman, Afghanistan en de Verenigde Arabische Emiraten kennen uit religieuze overwegingen geen zomertijd. Maar minder zware moslimlanden als Syrixc3xab, Libanon, Egypte, Marokko, Jordanixc3xab en Turkije doen juist wel mee, al is het sommige gevallen, zoals in Marokko, gedeeltelijk. En zelfs het strenge Iran is pro-zomertijd. Blijft het probleem in Pakistan dat de zomertijd er wel officieel ingaat, maar dat driekwart van de bevolking weigert om de wijzers van het horloge een uur naar voren te zetten.Bron: Eindhovens dagblad
Links naar gebedstijden her en der in de wereld
Zie ook: onze man in teheran (in 2006 over het onverwacht afschaffen van de zomertijd in Iran)
Het kan niet zo zijn, dat een religieus concept een maatschappelijk concept stuurt.
Bid dus wanneer je wilt, maar wel in je eigen tijd, dus niet op het werk etc.; met andere woorden, stoor daar een ander niet mee.
Een Christelijke, Islamistische of Hindoexc3xafstische staat bestaat niet en kan ook niet bestaan, wan elk mens heeft recht op eigen overtuiging. Dwing dat concept nooit een ander op; die tijd is al honderden jaren voorbij.
Bid wanneer je wilt?
H.M van het Hof geeft aan dat hij inderdaad geen bal van de Islam begrijpt.
Stoor daar een ander niet mee?
Wie bidt stoort? Kom , kom van het Hof, mij stoort de instelling niet of er toevallig een Moslim ergens gaat bidden.
01. Van het Hof, hoofdletter “V”
02. Bidden doe je in je eigen tijd.
03. Religie is maar een “geloof”. We weten het dus niet. Val mij daar dan ook niet mee lastig, er is al genoeg ellende en laat de domocratisch geaccepteerde wetten en regels vooraan staan. Een religie heeft geen politieke waarde.