Zomertijd wringt met islamitische gebedstijden

Zomertijd2009_1081436hIn grote delen van de wereld is dit weekeinde de zomertijd   ingegaan. In veel moslimlanden is dat niet gebeurd, of onder protest.   Andere landen, zoals Marokko hanteren een kortere zomertijd. Belangrijkste reden: de zomertijd leidt tot verwarring over de gebedstijden. Dat is te lezen in een artikel van Harald Doornbos in het Eindhovens Dagblad.

  "Voor moslims is   het onmogelijk om de gebedstijden aan te passen", verklaart de 25-jarige   Faisal Shaukat uit Pakistan, die voor een medicijnfabriekje werkt. "Het ochtendgebed   is altijd rond het moment dat de zon opkomt. Dat kan je dus niet op een   ander moment doen omdat het beter uitkomt."

In Pakistan geldt de   zomertijd pas voor het tweede jaar. Net als in andere landen ter wereld is   het belangrijkste doel ervan om energie te besparen. Maar de autoriteiten in   het zwaar religieuze Pakistan hebben geen enkele poging gedaan om de   bevolking voor te lichten over de voordelen van de zomertijd. In een land   waar dagelijks grote elektriciteitsstoringen plaatsvinden, is   energiebesparing juist zeer gewenst. "Maar geen Pakistaan   heeft echter ooit gehoord dat de zomertijd elektriciteit bespaart",   beweert Fayaz Ahmad, een majoor in het leger die ook aanwezig is in de   moskee. "De regering legt regels nooit uit, regels worden slechts   opgelegd."

Ook andere conservatieve landen als   Saudi-Arabixc3xab, Koeweit, Jemen, Oman, Afghanistan en de Verenigde Arabische Emiraten kennen   uit religieuze overwegingen geen zomertijd. Maar minder zware moslimlanden   als Syrixc3xab, Libanon, Egypte, Marokko, Jordanixc3xab en Turkije doen juist wel mee, al is het sommige gevallen, zoals in Marokko, gedeeltelijk.   En zelfs het strenge Iran is pro-zomertijd. Blijft het probleem in Pakistan   dat de zomertijd er wel officieel ingaat, maar dat driekwart van de   bevolking weigert om de wijzers van het horloge een uur naar voren te   zetten.Bron: Eindhovens dagblad

Links naar gebedstijden her en der in de wereld

Zie ook: onze man in teheran (in 2006 over het onverwacht afschaffen van de zomertijd in Iran)

Advertisement

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in islam. Bookmark the permalink.

3 Responses to Zomertijd wringt met islamitische gebedstijden

 1. H.M. van het Hof says:

  Het kan niet zo zijn, dat een religieus concept een maatschappelijk concept stuurt.

  Bid dus wanneer je wilt, maar wel in je eigen tijd, dus niet op het werk etc.; met andere woorden, stoor daar een ander niet mee.

  Een Christelijke, Islamistische of Hindoexc3xafstische staat bestaat niet en kan ook niet bestaan, wan elk mens heeft recht op eigen overtuiging. Dwing dat concept nooit een ander op; die tijd is al honderden jaren voorbij.

 2. belal says:

  Bid wanneer je wilt?
  H.M van het Hof geeft aan dat hij inderdaad geen bal van de Islam begrijpt.
  Stoor daar een ander niet mee?
  Wie bidt stoort? Kom , kom van het Hof, mij stoort de instelling niet of er toevallig een Moslim ergens gaat bidden.

 3. H.M van het Hof says:

  01. Van het Hof, hoofdletter “V”
  02. Bidden doe je in je eigen tijd.
  03. Religie is maar een “geloof”. We weten het dus niet. Val mij daar dan ook niet mee lastig, er is al genoeg ellende en laat de domocratisch geaccepteerde wetten en regels vooraan staan. Een religie heeft geen politieke waarde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s