SMN verandert van naam

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) verandert van naam. De nieuwe naam wordt xe2x80x98Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlandersxe2x80x99. De afkorting SMN verandert niet. Met deze naamsverandering wil het SMN zich richten op de praktijk van vandaag en op de toekomst van morgen. Marokkaanse Nederlanders zijn geen tijdelijke bewoners van dit land, maar volwaardige burgers die in Nederland aan hun toekomst bouwen. 

Het SMN vindt dat in het debat over integratie te veel de nadruk ligt op de afkomst van een persoon, zoals uitgedrukt in de termen xe2x80x98allochtoonxe2x80x99 en xe2x80x98autochtoonxe2x80x99. Ook de term xe2x80x98Marokkanenxe2x80x99 verwijst eerder naar wat deze groep van anderen onderscheidt dan wat hen met anderen bindt. Zowel xe2x80x98Marokkanenxe2x80x99 die in Marokko zijn geboren en als migrant naar Nederland zijn gekomen als xe2x80x98Marokkanenxe2x80x99 die hier zijn geboren en getogen hebben gemeenschappelijk dat zij hier in Nederland aan hun toekomst bouwen. Het zijn in de opvatting van het SMN dan ook allemaal in de eerste plaats Nederlandse burgers.

De meeste van de ca. 335.000 xe2x80x98Marokkanenxe2x80x99 in Nederland hebben de Nederlandse nationaliteit en voelen zich ook verbonden met Nederland. De term xe2x80x98Marokkaanxe2x80x99 doet hieraan te weinig recht. In de term xe2x80x98Marokkaanse Nederlanderxe2x80x99 komt de binding met en de orixc3xabntatie op Nederland veel sterker tot uitdrukking, terwijl iemands volledige of gedeeltelijke Marokkaanse afkomst zicht- en hoorbaar blijft. Hoe iemand daar persoonlijk uitdrukking aan geeft is zijn of haar zaak, een kwestie van vrije keuze. Voorop staat dat een Marokkaanse Nederlander samen met andere Nederlanders werkt aan een gedeelde toekomst in Nederland waarin het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan.

Het SMN wil dit ook in haar eigen naam tot uitdrukking brengen. De afkorting SMN staat daarom vanaf vandaag voor Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders.

Bron: persbericht SMN

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in migrantenorganisaties. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s