De Tegenpartij (Van Kooten en De Bie)

De Tegenpartij werd in 1980 opgericht door de Haagse ‘vrije jongens’ F. Jacobse en Tedje van Es, personages van de briljante tv-makers Kees van Kooten en Wim de Bie.  De Tegenpartij was een fictieve partij en bedoeld als parodie op het populisme uit die tijd. Bekend werden de leuzen ‘samen voor ons eigen’, ‘geen gezeik, iedereen rijk’ en ‘mag ik even overgeven?’ In het bijzonder werd de draak gestoken met de angst voor buitenlanders zoals die destijds werd vertolkt door de Centrum Partij van Hans Janmaat. De Tegenpartij durfde begin jaren ’80 het ‘hete hangtaboe van de buitenlanders‘ met hun ‘rare etensluchtjes’ aan de kaak te stellen.

Niet iedereen begreep dat het een parodie was. Tot schrik van Van Kooten en De Bie werd De Tegenpartij  zo populair dat uit opiniepeilingen bleek dat de partij ook echt kamerzetels zou kunnen veroveren. Bovendien nam de Centrum Partij slogans en punten uit het partijprogramma van de Tegenpartij (Rug Op ’81) over. Van Kooten en De Bie besloten daarom er mee te stoppen: Jacobse en Van Es werden neergeschoten bij een coupepoging (maar ze zijn later nog wel in Zuid-Amerika gesignaleerd).

Hieronder een fragment waarin Jacobse en Van Es een toelichting geven hoe ze het ‘probleem van de buitenlanders’ zouden aanpakken. Ze laten zich hierbij inspireren door de Zuidafrikaanse thuislanden.

Hoeveel zetels zou de Tegenpartij tegenwoordig kunnen halen?

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in geschiedenis. Bookmark the permalink.

1 Response to De Tegenpartij (Van Kooten en De Bie)

  1. Khalit says:

    Geniaal is dit en tegelijkertijd wrang dat wat ooit bedoeld was als humor nu door veel mensen serieus genomen zal worden. Ik ben dus bang dat de Tegenpartij nu rond 27 zetels zou scoren…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s