Boekestijn treedt af!

Jerry9_thumb_13269Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn (VVD) noemt Chinezen spleetogen. Voor Jerry Straub, raadslid van de PvdA in Amsterdam en voorzitter van  Foe Ooi Leeuw, reden om melding te doen bij het Meldpunt Discriminatie. Hij vindt dat Boekestijn moet aftreden en geeft zijn toelichting in onderstaande column.

"Ja, ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd, het zijn er zoveel!" antwoordde Boekestijn op zijn pagina op Twitter in een discussie over welke dictator – Hitler, Stalin of Mao – de meest verschrikkelijke was. Boekestijn meende dat Mao ongeveer 40 miljoen slachtoffers had gemaakt, maar een andere Twitteraar rekende Boekestijn voor dat schattingen zelfs oplopen tot 70 miljoen, waarop Boekestijn antwoordde dat hij xe2x80x98wel eens een spleetoog over het hoofd’ zag.

Op zijn kamertje Twittert Arend Jan joviaal over hoeveel mensen Hitler, Stalin en Mao precies over de kling heeft gejaagd. Beetje ranzig wel.

Als lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal, gezagsdrager en daarmee voorbeeld moet Boekestijn toch beter weten? Toch beledigt deze Nederlandse volksvertegenwoordiger met Ontwikkelingssamenwerking (!) in zijn portefeuille  in een adem in ieder geval 80.000 in Nederland wonende en werkende Chinezen. Spleetogen. En dat in een tolerant en vrij land dat ook mijn land is.

En het is niet de eerste keer dat Boekestijn in opspraak raakt: vorig jaar verweet hij zijn fractieleider Rutte een schokkend gebrek aan ideexc3xabn.
De woedende VVD fractie was toen al klaar met flapuit Arend Jan en terecht. Maar Rutte nam genoegen met sorry. xe2x80x9cNooit meer doen he Arend Jan.xe2x80x9d
Amper een half jaar  later is Boekestijn blijkbaar alles vergeten.

Ik hoop dat Boekestijn nooit meer namens Nederland op dienstreis naar het buitenland gaat, want stel op handelsmissie naar China. Een miljard priemende blikken en een en al gefluister:xe2x80x9cDat is toch die man die ons heeft uitgescholden voor spleetoog?xe2x80x9d Als Nederlander schaam ik me kapot.

De dubieuze gedachten van deze volksvertegenwoordiger over Chinezen zijn  weinig geruststellend en kunnen niet door de beugel. Het is wel erg gemakkelijk om eerst onzin uit te kramen en dan sorry te zeggen. Meestal helpt eerst nadenken en dan wat zeggen. Nu  heeft Boekestijn zelf zijn geloofwaardigheid voorgoed te grabbel gegooid. Dus Arend Jan, neem je verantwoordelijkheid, nooit meer sorry zeggen maar gewoon  je biezen pakken en wegwezen.

En o ja, om het verschil tussen negeren en de uitdrukking xe2x80x9cwie zwijgt stemt toe duidelijk te markeren, heb ik wat Boekestijn over de Chinezen heeft geroepen toch maar gemeld bij het meldpunt discriminatie. Sorry.

Jerry Straub
Voorzitter Foe Ooi Leeuw
Raadslid Gemeente Amsterdam

Jerry Straub is ook columnist van het Allochtonenweblog. Meer van hem hier.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in jerry straub. Bookmark the permalink.

4 Responses to Boekestijn treedt af!

 1. Fred says:

  SMS, Email, Twitter: das allemaal geschreven communicatie. Je denkt toch na, voordat je wat schrijft. Net zoals ik de backspace-knop tijdens het opstellen van deze mail heb gebruikt om mijn email zorgvuldig te formuleren. Een xc2xb4slip of the tongue` of iets in de hitte van de strijd zeggen kan ieder mens overkomen. Jerry, je hebt groot gelijk. Arend Jan Boekenstijn van de VVD heeft geen respect voor diegenen die er anders uitzien als hij zelf, terwijl er meer chinezen in de wereld rondlopen dan Nederlanders. Zo iemand is ongeschikt als Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingssamenwerking. Hij moet opstappen en een andere baan zoeken.

 2. Willem says:

  Ik ben het met Straub eens dat je zo’n racistische opmerking niet af kunt doen met een simpel ‘ik had niet de bedoeling mensen te kwetsen’. Zelf had ik liever gezien dat Straub een openbare discussie was aangegaan met Boekestijn dan aangifte te doen bij een discutabele instantie als het MDI. Het pleit wel voor Straub dat hij het niet anoniem doet.

 3. Willem says:

  p.s. En Boekestijn kan inderdaad beter opstappen als kamerlid en zich concentreren op zijn academische carrixc3xa8re.

 4. Rick Buitenveld says:

  “Als Nederlander schaam ik me kapot”

  Wederom ‘Holier than tho’ kreten vanuit de PvdA. Racisme? yea right… Ik werk hier samen met Chinezen, Marokkanen en Surinamers, en allemaal noemen we elkaar (openlijk) wel eens spleetoog, tasjesdief of kaaskop. Als het melden van dit soort ‘rascisme’ een voorbeeld is van PvdA-politiek, vraag ik me af of meneer Straub echt niets beters te doen heeft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s