Moskeexc3xabn leveren samenleving tonnen op

MoskeeSlecht nieuws voor degenen die moskeexc3xabn willen verbieden. Nederland heeft namelijk baat bij de moskee.Elke moskee levert deNederlandse samenleving ruim drie ton per jaar op en 457 moskeexc3xabn zijn samen goed voor150 miljoen. Liefdadigheid die vanuit moskeexc3xabn geschiedt, scheelt de sociale dienst werk en de maaltijd nahet vrijdaggebed stimuleert de sociale cohesie. Dat blijkt uit hetrapport xe2x80x99Moskeexc3xabn gewaardeerdxe2x80x99, dat in opdracht van het ministerie vanbinnenlandse zaken is opgesteld. Dat schrijft Trouw vandaag.

Onderzoeker Jaap van der Sar heeft een methode ontwikkeld om degeldwaarde van vrijwilligerswerk in beeld te krijgen. Om de waarde tebepalen zijn activiteiten binnen en vanuit moskeexc3xabn voorzien van eentarief dat is ontleend aan vergelijkbare activiteiten in dezorgsector. Het xe2x80x99maatschappelijk rendementxe2x80x99 is het bedrag dat desamenleving uitspaart: als de moskee het niet had gedaan, had desamenleving er voor moeten opdraaien, is de redenering. Vander Sar telde het vrijdaggebed en het dagelijks vijfmaal bidden niet mee,maar Nederlandse taalles in de moskee wel.

Het rapport wijst er op het maatschappelijke debat in Nederland. Hierin wordt vaak gesteld dat islamitischewaarden kunnen botsen met westerse, seculiere, er is geregeld twijfel aande integrerende functie van moskeexc3xabn (en imams), en de politieke roldie moskeegemeenschappen hier en daar (willen) spelen.

Moskeexc3xabnzitten qua xe2x80x99waardexe2x80x99 tussen een ‘gemiddelde kerk’ en een ‘migrantenkerk’ in. xe2x80x9eDat danken ze aan hun groottexe2x80x9d, denkt deonderzoeker. xe2x80x9eMigrantenkerken hebben vaak vijftig, zestig leden.xe2x80x9dVolgens het rapport bestaat een moskeegemeenschap gemiddeld uit 416mensen met 41 vrijwilligers. Van der Sar: xe2x80x9eDan kun je veelorganiseren.xe2x80x9d

Van der Sar onderzocht zestien representatievegodshuizen van uiteenlopende snit: van Surinaams tot Turks, vangematigd tot salafistisch. Het vrijwilligerswerk dat er gedaan wordt xc3xa9ndat maatschappelijk rendement oplevert, is omgerekend naar alle 457Nederlandse moskeexc3xabn 150 miljoen euro waard. Vertaald in voltijdsbanen:2600. Moskeexc3xabn, stellen Van der Sar en de zijnen,leveren een xe2x80x99grote bijdragexe2x80x99. En die is, aldus het rapport, xe2x80x9evoor desamenleving bijna gratis.xe2x80x9d

Volledig bericht: Trouw

Lees   hier het volledige rapport.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in islam. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s