Groenlinks wil opheldering over politie-optreden bij arrestatie verdachten van terreurdreiging

TerrorOp donderdag 12 maart j.l. werd Nederland opgeschrikt door een terreurdreigingsmelding die zich richtte op de Amsterdamse vestiging van woonwarenhuis Ikea en een aantal winkels op de ArenA Boulevard in Zuidoost. Zeven Amsterdammers werden opgepakt als verdachten voor deze terreurdreiging. GroenLinks Amsterdam  vraagt zich af hoe de zeven Amsterdammers zijn behandeld voor, tijdens en na hun aanhouding door de politie.

Volgens de getuigenissen van de aangehouden Amsterdammers heeft de politie hardhandig opgetreden bij het oppakken van de verdachten, tijdens detentie en ook de nazorg liet sterk te wensen over. Ofschoon de getuigenissen nog niet bevestigd zijn, vraagt GroenLinks zich af of het handelen van de politie proportioneel was als de zeven Amsterdammers met machtsvertoon werden aangehouden en na vierentwintig uur weer werden vrijgelaten. Marieke van Doornick: xe2x80x9cAlert reageren op terreurdreigingen is ook voor GroenLinks erg belangrijk, maar het is geen excuus om onnodig hard op te treden.xe2x80x9d

GroenLinks stelt voor aan de Gemeenteraad naar aanleiding van deze terreurmelding een versneld onderzoek in te stellen van de Commissie voor de Politieklachten. Opheldering over op welke gronden deze zeven Amsterdamse burgers zijn aangehouden, op welke wijze deze personen zijn behandeld tijdens detentie en na vrijlating, of de arrestanten medische zorg hebben gekregen en wat er met de persoonlijke bezittingen van de arrestanten is gebeurd zijn fundamenteel voor een rechtsstaat.

A.s. donderdagmiddag 19 maart tijdens de commissie Algemene Zaken zal de aanstaande fractievoorzitter Marieke van Doornick voorstellen aan de Gemeenteraad en burgemeester Cohen om het onderzoek van de Commissie voor de Politieklachten versneld te laten instellen. Er is eerder een commissie voor de politieklachten ingesteld in 1997 bij de Eurotop in Amsterdam op voorstel van de Gemeenteraad. Marieke van Doornick: xe2x80x9c Ook bij terreurdreigingen moet de politie burgerrechten respecterenxe2x80x9d.

Bron: persbericht GroenLinks Amsterdam

Links:

Opgepakte terreurverdachten willen excuus

hype van de dag: terreuraanslag in Amsterdam

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s