SMN: vermelden etniciteit van dader is zelden relevant

(persbericht) Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) is opgelucht dat vast is komen te staan dat er geen sprake is van een terroristische dreiging zoals gisteren bericht door Justitie en Politie. Het SMN realiseert zich dat maatregelen nodig waren om de veiligheid te waarborgen, tegelijkertijd is het SMN kritisch naar de wijze van informatievoorziening door Justitie en Politie. Al eerder berichtte SMN over de negatieve gevolgen die dit heeft voor de beeldvorming omtrent Marokkaanse Nederlanders.

Het SMN is opgelucht dat vast is komen te staan dat de Marokkaans Nederlandse verdachten, die gisteren zijn gearresteerd, geen terroristische motieven hebben. Zeker nu blijkt dat  5 van hen inmiddels op vrije voeten zijn gesteld.   

Natuurlijk begrijpt SMN dat de autoriteiten de plicht hebben gepaste maatregelen te nemen om de samenleving te beschermen. Echter, de informatievoorziening door Politie en Justitie, heeft negatief bijgedragen aan de beeldvorming rondom Marokkaanse Nederlanders. Het SMN vindt dat geweldsplegers als individu aangesproken dienen te worden op hun misdaden, daarbij is het vermelden van etniciteit zelden relevant.

SMN heeft vandaag bij burgemeester Cohen aangedrongen op goede nazorg en overleg met lokale organisaties omdat de berichtgeving veel onrust heeft veroorzaakt. Daarnaast zal SMN op zeer korte termijn in een gesprek nogmaals haar zorgen uiten. (bron: persbericht SMN).

Link: hype van de dag: terreuraanslag in Amsterdam

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in jeugdcriminaliteit. Bookmark the permalink.

1 Response to SMN: vermelden etniciteit van dader is zelden relevant

  1. Johan says:

    Bevolkingsgroepen mogen inderdaad niet gestigmatiseerd worden. Maar wat is wel en niet relevant om te vermelden over de daders? Is het relevant hoe oud ze zijn of in welke plaats ze wonen? Misschien moeten we dat soort informatie dan ook maar weglaten. Misschien moeten we gewoon helemaal niks meer schrijven en de persvrijheid afschaffen, is misschien ook een idee. Of onder controle stellen van het SMN.
    Terug naar die beeldvorming: het feit dat organisaties uit de Marokkaanse gemeenschap nu zo’n heisa maken over de berichtgeving stigmatiseert alleen maar meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s