SMN wint zaak tegen Spitsnieuws.nl

De Raad voor de Journalistiek heeft een door het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) ingediendeklacht tegen de nieuwssite SpitsNieuws.nl en journalist B. Lenssenvolledig gegrond verklaard. De Raad komt na onderzoek van de klacht totde uitspraak dat SpitsNieuws.nl en de genoemde journalist ten aanzienvan beide gewraakte artikelen de grenzen hebben overschreden vanhetgeen xe2x80″ gelet op de journalistieke verantwoordelijkheid-maatschappelijk aanvaardbaar is. De Raad heeft SpitsNieuws.nl gevraagdde uitspraak op de website te publiceren. De uitspraak zal tevens inhet vakblad De Journalist worden gepubliceerd.

De klacht betrof twee in november 2008 op deze nieuwssitegeplaatste artikelen waarin naar mening van het SMN sprake was vanonjuiste en tendentieuze berichtgeving waarin ten onrechte deMarokkaanse afkomst van vermeende daders werd vermeld.
De Raad stelt vast dat de kop van het artikel van 7 novemberxe2x80x98Brute straatroof door Marokkanenxe2x80x99 de lading niet dekt en feitelijkonjuist is. In het bericht zelf werd immers al gemeld dat de vermeendedaders vermoedelijk van Turkse of Marokkaanse komaf zijn. Bovendienstelt de Raad dat vermelding van de etniciteit van de vermeende dadersin dit geval niet noodzakelijk was voor de context van het nieuwsfeit.Een nieuwsfeit over een straatroof die naar op 10 november 2008 bleekook nog was verzonnen. xe2x80x9cHet achterwege laten van de etniciteit zou genafbreuk hebben gedaan aan de berichtgevingxe2x80x9d, aldus de Raad.

Lees verder bij de SMN

Meer berichten over berichtgeving in de media:

Spits krijgt klacht vanwege bashen Marokkanen
Vrouw liegt over Marokkaanse rovers
Het is allemaal de schuld van de moslims
Media en het schappen van de waan van de dag
marokko.nl wil brede aanpak internethaat

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in media. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s