Omstreden film over Armeense kwestie uit roulatie

Armenie_1Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft eendocumentaire uit de roulatie gehaald over de gebeurtenissen rondom demassamoorden op Armenixc3xabrs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, bijnahonderd jaar geleden. De film die werd verspreid op lagere scholen,kreeg zware kritiek omdat hij de haat tussen bevolkingsgroepen zouaanwakkeren. Dat meldt het Turkse dagblad Radikal.

Dedocumentaire xe2x80x9eHet ware gezicht van de Armeense kwestie" kwam enkelemaanden geleden uit. Voornaamste kritiek is dat de film, gemaakt doorhet leger, slechts de Turkse staatsvisie geeft op de gebeurtenissen dieleidden tot de moord op tussen de 500.000 en anderhalf miljoenArmenixc3xabrs. Er wordt gesproken over Armeense terroristische bendes dieTurkse dorpen in brand staken en over de xe2x80x9eopstandige aard van hetArmeense volkxe2x80x99, zonder te belichten hoe daarna duizenden Armenixc3xabrs opeen dodenmars naar de randen van het Ottomaanse Rijk werden gestuurd.Turkije ontkent een genocide, veel Armenixc3xabrs willen erkenning dat erwel degelijk sprake was van volkerenmoord.

Intellectuelen en wetenschappers geloofden dat de film de haat tegenverschillende bevolkingsgroepen onder schoolkinderen aanwakkerde.Eerder deze week stuurde een groep van vijfhonderd verontrusteArmenixc3xabrs een open brief naar premier Erdogan waarin werd opgeroepen defilm niet langer te verspreiden. Zeker in klassen waar Turkse enArmeense kinderen samen naar de documentaire zouden kijken, zoudenArmeense kinderen zich schamen en schuldig en buitengesloten voelen.Hoewel het ministerie van onderwijs heeft laten weten dat dedocumentaire niet per se bedoeld was voor vertoning in de klas, geefthet toe dat de film wel zo is gebruikt en dat dat mogelijk schadelijkegevolgen heeft gehad.

Bron: ANP/RD

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in turkije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s