'Geef seksuele voorlichting in de moskee'

VoorlichtingMoskeexc3xabn zouden aan seksuele voorlichting moeten gaan doen om het aantal geslachtsziekten onder allochtonen naar beneden te krijgen. Dat is een van de conclusies van een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is verricht door het bureau Research voor Beleid.

Seksuele voorlichting op school of via televisiespotjes gaat nu vaak langs allochtonen heen. Dat is een van de redenen dat geslachtsziekten, tienerzwangerschappen en gedwongen seks onder sommige groepen allochtone jongeren vaker voorkomen dan gemiddeld. "Ik ben niet bang voor soa’s, ik douche drie keer per dag", zei een Marokkaanse jongen tegen de onderzoekers.

Seksuele voorlichting moet volgens de onderzoekers meer gaan over relationele   vaardigheden, respect voor elkaar en weerbaarheid. Onder sommige groepen   allochtonen is sprake van een xe2x80x9elosse levensstijl waarin het ervaren en het   nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen acties niet centraal staatxe2x80x9d.

De onderzoekers constateren dat er gedeeltelijk cultureel bepaalde oorzaken zijn van problemen met de seksuele gezondheid. Zo heeft de xe2x80x9elosse levensstijlxe2x80x9d van een deel van de allochtonen, aldus de onderzoekers, te maken met een laag zelfbeeld en een negatief toekomstbeeld. Velen zouden het gevoel hebben dat ze hun leven niet kunnen plannen en maar zien wat er gebeurt. Dit draagt bij aan een vaak xe2x80x9eachteloze houding ten aanzien van anticonceptiexe2x80x9d.

Een deel van de beschreven groep xe2x80″ van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst xe2x80″ is seksueel erg actief en heeft relatief veel vluchtige seksuele contacten. De onderzoekers vinden dat een mentaliteitsverandering nodig is bij jongens en mannen en bepleit vergroting van de weerbaarheid van vrouwen en meisjes.

De onderzoekers doen de aanbeveling seksuele voorlichting beter aan te laten sluiten op de belevingswereld van allochtone jongeren. Zo moet voorlichting op school niet per se klassikaal gebeuren, maar individueel, of in elk geval met jongens en meisjes apart. Omdat jongeren niet uit zichzelf naar de GGD gaan om zich op soa’s te laten testen, moet er een soa-bus komen die in de wijken zulke tests aanbiedt.

Ook ouders moeten worden aangesproken, om het taboe op seks in allochtone gezinnen te verminderen. Dat zou kunnen via de moskee of de kerk. De onderzoekers erkennen dat het voor religieuze leiders moeilijk is over seks te praten, maar halen ook het voorbeeld aan van een imam in Utrecht die vreemdgaan aan de orde stelt in de moskee.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA), die opdracht gaf tot het onderzoek, constateert dat ‘er nog genoeg te doen is qua onderwijs en voorlichting’.

Bronnen: Trouw en NRC

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in gezondheid. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s