De Rotterdamse Afrikaanderwijk had in de hete zomer van 1972 de primeur: voor het eerst kwam het in Nederland tot rellen tussen verschillende etnische groepen. Sterverslaggever Jaap van Meekren was ter plekke en deed verslag (zie filmpje onder). Turkse gastarbeiders kregen het aan de stok met autochtone buurtgenoten.
De gastarbeiders belandden in buurten als de Afrikaanderwijk, die net als andere negentiende-eeuwse wijken op de nominatie stond om gesloopt te worden. De huizen werden nauwelijks meer onderhouden en wie het zich kon permitteren, trok weg naar nieuwe buitenwijken of randgemeenten. Van de leeggekomen panden werden vaak pensions voor gastarbeiders gemaakt. De oorspronkelijke bewoners waren er niet blij mee. In de hete zomer van 1972 liep de irritatie op. Na een huurconflict wilde een Turkse huisbaas een Nederlandse vrouw met drie kinderen uit haar huis zetten, volgens buurtbewoners omdat hij van haar woning een pension wilde maken. Daar kwam nog een grief bij: de buurtbewoners vonden dat de buitenlandse werknemers zich vervelend gedroegen tegenover Nederlandse vrouwen.
Hoe dan ook, op een warme zomeravond in augustus besloot een groepje potige buurtbewoners dat het mooi geweest was. In slagorde trokken ze naar een pension in de Paarlstraat. De volgende dag sloegen de rellen over naar de nabijgelegen Wapenstraat. Avroxe2x80x99s Televizier filmde de rellen. xe2x80x99s Avonds sprak een gexc3xabmotioneerde presentator Jaap van Meekren over xe2x80x98Rotterdam, waar de lessen van de Tweede Wereldoorlog na 25 jaar alweer zijn vergetenxe2x80x99. Zwaar overtrokken, oordeelt stadshistoricus Paul van de Laar. Racisme was de relschoppers allerminst vreemd, maar er speelden veel meer dingen mee, vooral onvrede van bewoners die hun buurt zagen verpauperen en zich in de steek gelaten voelden door de gemeente.
Bron: Volkskrantartikel Hoe allah verscheen in Rotterdam (26 oktober 2006)