Toch onderzoek naar internaten Fethullah Gxc3xbclen

GulenHet kabinet gaat toch onderzoek uitvoeren naar de internaten van de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gxc3xbclen. Dat heeft minister Eberhard van der Laan voor Integratie aangekondigd.

De bewindsman wil de internaten onder de loep nemen omdat zij verder ‘niet aan controle onderhevig zijnxe2x80x9d en omdat Gxc3xbclen "tegenstrijdige geluiden laat horen over zijn doelstellingen."

Deprediker zet zich in voor de ontwikkeling van jongeren met een Turkseachtergrond, maar zou zich ook keren tegen de westerse cultuur. Van derLaan heeft het over "antiwesterse, antichristelijke en anti-joodse geluiden".

In een uitzending van actualiteitenrubriek Novain juli 2008 werd beweerd dat de beweging die bekend staat als gematigd enoverheidssubsidie ontvangt, een dubbele agenda heeft. De Turkseislamitische prediker en naamgever Fethullah Gxc3xbclen zou niet strevennaar dialoog, maar naar islamisering van de samenleving. Op last van deTweede Kamer gaf toenmalig minister Ella Vogelaar de AIVD opdracht eenonderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat de beweging niet staatsgevaarlijk is. In januari werd in Rotterdam een notitie van raadslid Fxc3xa4hmel behandeld waarin zij verklaarde dat de Gxc3xbclenbeweging wel gevaarlijk zou zijn. De Rotterdamse raad concludeerde echter dat er geen reden was de samenwerking met organisaties die aan Gxc3xbclen gelieerd zouden zijn te verbreken.

Links:

Gxc3xbclenbeweging is wel islamitisch-fundamentalistisch

het onderzoeksrapport van Anita Fxc3xa4hmel (pdf)
Onderzoek naar Fethullah Gxc3xbclen (‘grootste intelectueel ter wereld’)
proefschrift verdedigt omstreden Turkse beweging
Kabinet: geen onderzoek naar beweging Fethullah Gxc3xbclen
http://www.timemedia.nl/site
http://www.dialoogacademie.nl/site/index.php

http://info.bij.7x.nl/Fethullah_Gxc3xbclen  of de kritischere Engelstalige versie http://info.on.7x.nl/Fethullah_Gxc3xbclen

Dit filmpje van The Guardian gaat over de Gulen-beweging.

Bekijk hier een interview met Gxc3xbcrkanCelik, voorzitter Dialoog Academie.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in islam. Bookmark the permalink.

2 Responses to Toch onderzoek naar internaten Fethullah Gxc3xbclen

 1. jan says:

  Een onderzoek moet komen naar de mensen die tegen Fethullah Gxc3xbclen zijn, die tegen zijn gedachtegoed zijn. De tegenstanders moeten begrepen worden? Wat zijn hun echte beweegredenen om tegen Fethullah Gulen te zijn? Waarom zijn ze bang? Waarom schetsen die groep mensen hem (Fethullah Gulen) en zijn gedachtegoed bedreigend? Ook is een onderzoek naar de programmamakers (Selli/Suleyman Altunterim en Jan Eikelboom) van de Nova uitzending in 2007 heel nuttig en noodzakelijk om te begrijpen waarom zij tegen de beweging zijn. Wat maakte hen angstig om zoxe2x80x99n item te maken? Op deze manier van benadering is er zeker meer helderheid over de echte vraag: waarom is Gxc3xbclenbeweging gevaarlijk? Waarom verzetten mensen zich tegen deze beweging?

 2. Hasan says:

  Gulen moet juist hard aangepakt worden door Nederlandse regering.
  Hij vormt gevaar voor Nederlandse democratie, zelf wilders moet extra aandacht besteden voor Gulen. Tot nu toe werd altijd onbeschuldige moslims aangesproken maar helaas zoals Gulen’s en zijn aanhangers nooit aangesproken geweest.
  Ik heb geen prediker nodig, ik lees zelf Koran en weet ik heel goed wat islam is.
  Door zulke mensen wordt mijn geloof zwart gemaakt.
  Mohammad was mijn laast profeet, iedereen die na hem aan de macht komt is gewoon bullshit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s