Stadsdeel Zeeburg presenteert aanpak radicalisering

JanhoekHet Amsterdamse stadsdeel Zeeburg heeft deze week een actieplan gepresenteerd waarin het stadsdeel aangeeft hoe het samen moskeexc3xabn radicalisering en vervreemding onder moslimjongeren wil bestrijden. Hierbij denkt het stadsdeel onder andere aan het voeren van debatten en zogenaamde Socratische gesprekken waardoor de jongeren zelfstandig moeten leren nadenken en begrip moeten krijgen voor diversiteit. Verder worden er multiculturele bijeenkomsten georganiseerd waarbewoners met verschillende religieuze en etnische achtergronden metelkaar in gesprek gaan. Docenten en xe2x80x98jongerencoachesxe2x80x99 uit Zeeburgkrijgen trainingen hoe ze radicalisering kunnen herkennen en wat zeertegen kunnen doen. Het actieplan xe2x80″ dat 180.000 euro per jaar kost xe2x80″ is puur gericht oppreventie; repressie en opsporing is een zaak van politie en justitie.

xe2x80x98Radicalisering en vervreemding is immers heel slecht voor de mensen die het betreft,xe2x80x99 zegt wethouder Jan Hoek (GroenLinks, foto) dinsdag tegen elsevier.nl. xe2x80x98Het leidt tot schooluitval, het verlies van een sociaal leven en het verkleint de kans op een baan en een goede toekomst.xe2x80x99

xe2x80x98Het is om de jongeren zxc3xa9lf te doen,xe2x80x99 zegt Hoek. De wethouder vindt dat de jongeren niet moeten worden veroordeeld, maar op een xe2x80x98open manierxe2x80x99 en met xe2x80x98respectxe2x80x99 moeten worden benaderd. xe2x80x98Ik heb begrepen dat de Socratische methode daar goed bij aansluit.xe2x80x99

Hoewel moskeeen een belangrijke rol spelen in de aanpak, wil Zeeburg benadrukken dat het seculiere beginsel hen hoog zit: religieuze instellingen worden niet bevoordeeld en krijgen geen subsidie.

Het is niet bekend hoeveel jongeren er radicaliseren in Zeeburg, maar er zijn duidelijke signalen dat het gebeurt. Twee leden van de Hofstadgroep kwamen bijvoorbeeld uit Zeeburg. Het actieplan wordt vanavond besproken in de deelraad, door de commissie Sociaal.

Bron: Elsevier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s