Marokko verbiedt Berbernamen: Nederlandse Berbers en Tweede Kamer gexc3xafrriteerd

BerberNederlandse ouders van Marokkaanse afkomst moeten de vrijheid krijgen om elke naam voor kun kind te kiezen. Coalitiepartijen PvdA en CDA willen dat het kabinet maatregelen bekijkt om de Marokkaanse overheid daartoe te bewegen.De ambassade van Marokko in Den Haag registreert kinderen van Marokkaanse Nederlanders alleen als zij een ‘Arabische’ naam dragen. Zonder registratie kunnen de kinderen in de problemen komen als zij naar Marokko reizen of als zij een erfenis van een Marokkaans familielid krijgen.

Sinds kort zijn ook Berberse namen door Rabat op een lijst van verboden namen geplaatst en verreweg het grootste gedeelte van de Marokkanen in Nederland is Berber. Marokko weigert tot nog toe gehoor te geven aan de oproep vanuit Nederland. Rabat vindt de registratie een interne aangelegenheid. Marokko wil op deze wijze de Marokkaanse identiteit van haar onderdanenwaarborgen, ook van Marokkaanse Nederlanders. xe2x80x9eWij verbiedenBerbernamen omdat zij in tegenspraak zijn met de identiteit en omdat zede deur openen voor verspreiding van betekenisloze namenxe2x80x9d, laat IdrisBajdi, topambtenaar Binnenlandse Zaken in Marokko, tegenover Trouw weten.

Marokkaanse Nederlanders reageren in Trouw boos op de nieuwe maatregel. Moussa Aynan, PvdA-raadslid in Haarlem, noemt de beslissing van Rabat provocerend. xe2x80x9eMarokko is bezig met een blinde islamisering van het land, van mensen die er allang niet meer wonen xc3xa9n van Marokkaanse Europeanen die er niet eens geboren zijn. Meer kan ik er eigenlijk niet van maken. Door expliciet eeuwenoude Berbernamen te verbieden, maakt Marokko duidelijk welke identiteit het wil hebben: Arabisch. En Berbers zijn gxc3xa9xc3xa9n Arabieren. xe2x80x9d Aynan kwam vorig jaar zelf in het nieuws toen hij zijn kinderen een niet-islamitische naam wilde geven.

Voor Berbers is het besluit het zoveelste bewijs dat Marokko af wil van de Berbertaal en -cultuur. Een beleid dat volgens critici al jaren aan de gang is om Marokko, uiteindelijk, volledig te arabiseren. Berberactivisten in Marokko reageerden daarom als gestoken. In een reactie aan de Arabische nieuwsdienst Al-Arabiya zei vooraanstaand activist Ali Khadawi dat dit xe2x80x99een schande is voor Marokkoxe2x80x99 en mensenrechtenactivist Rabeia al Zuheiri spreekt van xe2x80x9eeen brede vorm van discriminatie, van marginalisatie van Berbergebieden tot het verbieden van Berbernamenxe2x80x9d.

Daar is PvdA-kamerlid Samira Bouchibti het volledig mee eens. xe2x80x9eWe moeten af van die namenlijst en die bemoeienis. Ik wil zelf kunnen bepalen hoe ik mijn kinderen noem. Dit is discriminerend.xe2x80x9d

Bron: Wereldomroep en Trouw

Zie ook Trouw: Marokko wil alle ambassades namenlijsten sturen met goedgekeurdeArabische namen. Als het aan het Marokkaans-Nederlandse Kamerlid TofikDibi ligt gaat de lijst per kerende post terug naar Rabat. Lees verder hier

Meer in het  dossier Marokko, mensenrechten, migratie

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in marokko. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s