Tweede kamer schrapt verbod op godslastering

GodslasteringHet verbod op smalende godslastering wordt geschrapt. Dat is het gevolg van het besluit van de Tweede Kamer artikel 147uit het Wetboek van strafrecht te halen. Regeringspartij PvdA steunde onverwacht een motie van D66,die verder werd gesteund door SP, VVD, GroenLinks, PVV, Partij voorde Dieren en Rita Verdonk.

Over het uit 1932stammende verbod wordt al jaren gediscussieerd. Hoewel het al tientallen jaren niet is toegepast, had het voor de confessionele partijen emotionele waarde.

Eerder had de PvdA gezegd tegen de motie te zullen stemmen om minister van Justitie HirschBallin de tijd te gunnen eerst artikel 137 over belediging endiscriminatie xe2x80x98betekenisvol te verduidelijkenxe2x80x99. Maar toen duidelijk werd dat deChristenUnie een motie van de SGP, txc3xa9gen afschaffing van artikel 147,zou steunen, liet de PvdA weten ook vast te houden aan het eigen standpunt. PvdA’erHeerts: xe2x80x98Als zxc3xadj kleur bekennen ter wille van de achterban, dan voel ikmij vrij dat ook te doen.xe2x80x99

Het verbod wordt niet meteen geschrapt. Ook de Eerste Kamer moet ermee instemmen. Ondertussen werkt Hirsch Ballin verder aan zijn xe2x80x98verduidelijkingxe2x80x99 van artikel 137.

Bron: Volkskrant

Onderdeel van het dossier vrijheid van meningsuiting

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in vrijheid van meningsuiting. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s