Wilders spreekt veel PvdA'ers aan

Wilders2Veel ondervraagden die bij de vorige verkiezingen niet op de PVV hebben gestemd, vinden wxc3xa9l dat Geert Wilders de vinger op de zere plek legt. Uit het jongste Trouw-onderzoek naar de xe2x80x99Staat van het Rechtxe2x80x99 blijkt dat de PVV niet alleen een electorale bedreiging vormt voor de VVD. Ook PvdA en SP moeten op hun tellen passen.

De waardering die Wilders van burgers krijgt overstijgt ruimschoots de omvang van zijn fractie. Met Rita Verdonk deelt Wilders de pretentie dat hij een stem geeft aan de ontevreden burgers die zich niet vertegenwoordigd voelen door de gevestigde partijen in Den Haag. Niet door de andere oppositiefracties, en al helemaal niet door de coalitiefracties waarop het kabinet steunt.

De stelling xe2x80x99Over Geert Wilders wordt verschillend gedacht, maar hij legt de vinger op de zere plek als het gaat om criminaliteit en overlastxe2x80x99 blijken veel ondervraagden helemaal of grotendeels te onderschrijven. Het zal geen verbazing wekken dat Wildersxe2x80x99 eigen kiezers daarbij aanzienlijk hoger scoren dan het gemiddelde van 60 procent. Maar liefst 99 procent van de PVV-stemmers onderschrijft de stelling. Het electoraat van Verdonks TON blijft daar trouwens niet ver bij achter met 90 procent. En ook in Wildersxe2x80x99 oude partij, de VVD, geeft 69 procent de PVV-voorman dit krediet.

Maar de waardering komt niet alleen van kiezers van de rechterkant van het politieke spectrum. Ze is ook afkomstig van aanhangers van SP en PvdA. Weliswaar scoren stemmers op deze partijen lager dan gemiddeld. Maar een kleine meerderheid van het SP-electoraat (55 procent) en altijd nog de helft van de PvdA-kiezers onderschrijven de stelling dat Wilders als het gaat om criminaliteit en overlast de vinger op de zere plek legt. partijen die zich meer aan de linkerkant van het politieke spectrumbewegen, veel minder het geval. Aanhangers van GroenLinks zijn veruithet minst geneigd de stelling te onderschrijven: 33 procent. BijD66-kiezers is het 43 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat PVV- en TON-aanhangers met veel SP-, VVD- en PvdA-kiezers gemeen hebben dat zij bepaald niet overlopen van vertrouwen in de wijze waarop de overheid de criminaliteit aanpakt.

Lees meer in Trouw.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s