Gaza in de polder (1)

GazaVoor de liefhebbers, een selectie van berichten over het Israxc3xablisch- Palestijns conflict:

PVV-aanhang eert gevallen soldaten Israel
Op de website contradicere worden de gevallen soldaten van Israel als helden vereerd. De martelaren van Israel krijgen ook steun van fora die gelden als verzamelplaatsen van PVV-aanhangers: het Vrije Volk en het Forum voor de Vrijheid

Een pro-Palestijnse demonstratie in Utrecht liep uit de hand. Marokkaanse jongeren riepen onder andere ‘Hamas, hamas, joden aan het gas’ en ‘Hitler, hitler’. Luister hier naar een verslag van de demonstratie en een recatie van Habib el Kaddouri van het Samenverwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN).

Pro-Israel betoging in den Haag. Enkele honderden mensen hebben in Den Haag eensolidariteitsmanifestatie voor Israxc3xabl bijgewoond. De bijeenkomst voorhet Tweede-Kamergebouw was op touw gezet door organisaties zoals hetCIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israxc3xabl) en Christenen voorIsraxc3xabl.De betogers maken zich zorgen over de overwegend negatieve beeldvorming over Israxc3xabls operatie in Gaza. Zie voor een verslag hier.
Pro-Israxc3xabl-demonstratie in Den Haag

xe2x80x9cJe kunt Palestijnen doden, maar je kunt nooit het verlangen doden vande Palestijnen naar vrijheidxe2x80x9d, zegt voormalige Israelische militairYonatan Shapira, in een YouTube filmpje, hier.

Verhagen: Israxc3xabl houdt zich aan oorlogsrecht
Nederland heeft de indruk dat Israxc3xabl bij de inval in deGazastrook het humanitair oorlogsrecht respecteert. De Nederlandseregering is het niet eens met het oordeel van de PvdA-fractie in deTweede Kamer dat zowel Israxc3xabl als de Palestijnse beweging Hamasbuitensporig geweld gebruikt

De emotionele band van Nederland met Israxc3xabl
Als Israxc3xabl en de Palestijnen elkaar op een paar honderd vierkantekilometer in de haren vliegen, maakt dat iets los in de polder.

De Israxc3xablische Invasie en het gasveld van Gaza
Demilitaire invasie van de Gaza-strook door het Israxc3xablische leger houdtrechtstreeks verband met de controle en het eigendom van strategischeaardgasreserves in zee. Dit is een veroveringsoorlog.

Enkele opinies

Nederland windt zich op over Israxc3xabl, niet over Gaza opinie (Mohammed Rabbae)
Eenpaar ontspoorde jongens belagen buschauffeurs in Gouda. Het directegevolg: een spoeddebat in de Tweede Kamer waarbij bijna de heleNederlandse politiek in paniek raakt. Aan de taal te horen en dekrankzinnige voorstellen die toen uit de monden van sommigeschuimbekkende politici kwamen, zou je bijna denken dat Nederland inoorlog was.

Israxc3xabl zaait het zaad voor de volgende oorlogen
Sindsde dagen van de Chinese militaire denker Sun Tzu, 2500 jaar geleden,weten we dat een land niet blind de oorlog in moet gaan. De strijd kanalleen worden gewonnen met een duidelijke militaire strategie,gebaseerd op kennis van de tegenstander en vooral helderedoelstellingen over wat moet worden bereikt. Dat schreef hij in xe2x80x99Dekunst van het oorlog voerenxe2x80x99.

De vreedzame intifada
DatKamerlid Harry van Bommel vorige week zaterdag tot een nieuwe intifadaopriep, vindt Danixc3xabl Teeboom niet zo vreemd. xe2x80x9eVerbazingwekkend vond ikpas zijn verklaring achteraf: dat hij eigenlijk had opgeroepen tot eenvreedzame intifada.xe2x80x9d

Het centrum van de wereld
Waaromtrekt het oorlogje dat in Gaza woedt zoveel aandacht ? Terwijl er tochtalloze andere gruwelijke brandhaarden zijn met eindeloos veel meerslachtoffers? Volgens historicus Jan Dirk Snel is er maar xc3xa9xc3xa9n antwoordmogelijk, ook voor seculieren: xe2x80x9eDit is het Heilige Land, het land vande Bijbel.xe2x80x9d

Pak de Kefiya’s uit de kast (Sabra Dahhan)

Het gelijk der barbaren (Thomas von der Dunk)

Israle is een oase in een woestijn van achterlijkheid (Geert Wilders)

Veel meer (o.a. artikelen, films, foto’s e.d.)

Bij Anja Meulenbelt  bij Stan van Houcke

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in internationaal, opinie, palestina israel. Bookmark the permalink.

8 Responses to Gaza in de polder (1)

 1. Contradicere says:

  Even voor uw informatie. Op http://contradicere.wordpress.com, althans de vaste redactie en moderatoren stemmen geen van allen PVV. Het is jammer dat u zich zo door uw vooroordelen laat leiden.

 2. redactie says:

  @contradicere: dank voor de correctie en stemverklaring. De fora die overigens worden bedoeld als verzamelplaatsen van PVV-aanhangers zijn Het Vrije Volk en het Forum voor de Vrijheid. Hierbij de aantekening dat op Het Vrije Volk niet alleen artikelen en kamervragen van de PVV verschijnen ( zie http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=119&AuthorID=23 ), maar dat er ook artikelen verschijnen van auteurs die wat kritischer staan t.o.v. de PVV.

 3. Jeremy says:

  Ik snap dat Israxc3xablisch rouwen om hun doden, net als de Palestijnen.Maar soldaten als helden vereren vind ik tamelijk smakeloos, net als het martelaarschap van moslims trouwens. De soldaten van Israel xc3xa8n de strijders van Hamas hebben allemaal de dood van onschuldige burgers op hun geweten.

 4. Contradicere says:

  Wij vinden het zeer onsmakelijk om de woestijnnazi’s van Hamas gelijk te schakelen aan de helden van Israxc3xabl. Wij vinden het eveneens onsmakelijk om de terroristen van Hamas xe2x80x9cstrijdersxe2x80x9d te noemen. U heeft duidelijk geen idee, of wilt doelbewust niet zien dat Hamas een totalitaire radicaal islamofascistische ploeg mensen is die helemaal geen flikker geven om de onschuldige bevolking van de Gazastrook en nog minder om het leven van onschuldige Israxc3xablisch. Als u dit niet weet is het tijd dat u zich in de essentie van Hamas en soortgenoten gaat verdiepen. Als u het niet wilt zien dan kunnen wij slechts constateren dat uw wijze van denken en vergelijken onderhevig is aan een ernstige vorm van moreel verval. Hamas en Hamas alleen is niet alleen hoofdelijk maar ook exclusief aansprakelijk voor de onschuldige doden aan weerszijden.

 5. Fatima says:

  @contradicere: wie zijn ‘wij’ of bent u misschien van het koninklijk huis? Je kunt met reden de mensen van Hamas ‘terroristen’ noemen, je kunt ze ook met reden ‘strijders’ noemen tegen een bezettende mogendheid, die al jaren lak heeft aan VN-resoluties en ook volgens Israelische mensenrechtenorganisaties als B’Tselem de mensenrechten fors schendt (net als Hamas en Fatah trouwens). Je kunt de Israelische soldaten ‘helden’ noemen, je kunt ze ook staatsterroristen noemen, die niet op een onschuldig slachtoffer meer of minder kijken (de verhouding van slachtoffers is 1:100 ongeveer). Het is wat makkelijk om Hamas alleen en eenzijdig de schuld te geven van de onschuldige burgerslachtoffers aan weerszijden. De meeste onschuldige doden vallen toch echt door Israelisch wapentuig. Hamas is wat mij betreft inderdaad een monster, maar wel een monster dat dankzij Israelisch beleid groot is geworden en nu alleen maar verder zal groeien. De positie van hamas wordt alleen maar sterker, de haat tegen Israel en tegen joden alleen maar groter. En daar wint niemand bij.
  Tekenend voor de uitzichtloosheid van de situatie vond ik trouwens de uitspraak van de Israelische minister Barak dat hij zich had aangesloten bij een terroristische organisatie wanneer hij Palestijn was geweest (zie: http://allochtonen.web-log.nl/allochtonen/2009/01/fatwa-van-de-da.html ).

 6. Contradicere says:

  Wij zijn de gezamenlijke redactie en moderatoren van Contradicere.

  Het is wellicht nieuws voor jou, maar de Gazastrook is niet bezet. Nooit geweest ook als we het internationale oorlogsrecht raadplegen. Het is land dat overwonnen is op de agressor. Als je het heel nuchter zou bekijken dan zijn de zogenaamde xe2x80x9cPalestijnsexe2x80x9d Gazanen de bezetters van Israxc3xablisch of anders wel Egyptisch grondgebied.

  Een staat kan niet gehouden worden aan resoluties, die goeddeels tot stand komen door de inbreng en steun van islamofascistische regimes, die neer zouden komen op zelfmoord en moord op haar burgers.

  B’Tselem is geen mensenrechtenorganisatie maar een vertakking en propaganda kanaal van (extreem)linkse Joodse organisaties en politieke partijen. Te vergelijken met het autoracistische EAJG in Nederland. Zodra je de xe2x80x9cCarter-Menil Human Rights Prize” op de schoorsteen mag zetten weet je dat je opgenomen bent in de NGO’s met een (extreem)linkse doelstelling.

  Israxc3xabl doet niet aan mensenrechtenschendingen maar voert een oorlog tegen hetgeen wij xe2x80x9cde woestijnnazi’sxe2x80x9d plachten te noemen. Je zou met dezelfde gemankeerde motivatie en schrijnende gebrek aan argumentatie ook de geallieerde, die vochten tegen het naziregime van Duitsland, kunnen betitelen als staatsterroristen omdat er een onevenredig aantal Duitse burgers omkwamen bij het bestrijden van de nazi’s. De essentie van een oorlog is dat je de vijand tot overgave dwingt. Desnoods door meer vijanden om te brengen dan eigen mensen en soldaten. You may not like it… but that’s what war is. Wij zien de geallieerde graag als de bevrijders. Hopelijk doe jij dat ook.

  Als de Israxc3xablisch niet op een burger meer of minder keken dan zou men de Gazastrook en de overige xe2x80x9cbezettexe2x80x9d gebieden simpelweg xe2x80x9cPalestijnenreinxe2x80x9d maken. Men heeft daartoe de capaciteit. De kritiek zou er niet minder om worden en naar verloop van tijd verstommen. Israxc3xabl doet dit niet. Hetgeen direct ook de reden is dat deze ellende zolang doorloopt. Israxc3xabl respecteert de burgers en de burgerrechten van de Gazanen en xe2x80x9cPalestijnenxe2x80x9d in andere omliggende gebieden zeer maar zullen helaas op moeten treden tegen hen die niet alleen de Israxc3xablische burgers maar ook de xe2x80x9cPalestijnsexe2x80x9d burgers terroriseren en vermoorden.

  De meeste burgerslachtoffers vallen omdat Hamas deze inzet als strategisch middel om zichzelf te beschermen. Als iets een mensenrechtenschending is, dan is het wel het gebruiken van burgers als menselijk schild. Het heeft ook een ander doel. Het misbruiken van mensen als menselijk schild staat er ook garant voor dat er burgerdoden vallen en Hamas zich kan verzekeren van prima propaganda.

  De genocidale xe2x80x9cPalestijnenxe2x80x9d hebben de voedingsbodem gekweekt waarop het xe2x80x9cPalestijnsexe2x80x9d antisemitisme zeer goed blijkt te gedijen. Dat is al ver voor de oprichting van de staat Israxc3xabl ingezet. Jouw argumentatie komt erop neer dat de holocaust te verwijten zou zijn aan de Joden vanwege kun simpele bestaan alleen al. Ik schat, aan de hand van jouw naam dat je een moslima bent. We hoeven jou niet uit te leggen wat de historische bron van het islamitische antisemitisme is. Sla de koran en de ontstaansgeschiedenis van de islam er maar op na.

  Het is redelijk misselijk te noemen om Israxc3xabl te verwijten dat Hamas aan populariteit zou winnen door ze te bestrijden. Er zijn tientallen argumenten te noemen die minstens zo misselijk zijn. In de vorige alinea deden we je daar een voorbeeld van toekomen. Bij de vernietiging van Hamas wint iedereen. Ook en vooral de xe2x80x9cPalestijnenxe2x80x9d. Hamas onderdrukt de xe2x80x9cPalestijnsexe2x80x9d bevolking op een gruwelijke wijze. Desgewenst kunnen we je daarvan eindeloos veel voorbeelden geven.

  Het is jammer dat quotes uit hun context worden gelicht en verwrongen worden weergegeven. Ehud Barak heeft nooit gezegd dat hij, als hij een xe2x80x9cPalestijnxe2x80x9d zou zijn dat hij zich had aangesloten bij een terroristische organisatie en hij heeft daarmee nooit de intentie gehad om een waardeoordeel te geven over de situatie in de xe2x80x9cPalestijnsexe2x80x9d gebieden als gevolg van de Israxc3xablische politiek. In onderstaande artikel geeft hij een toelichting bij zijn uit context en verwrongen weergegeven woorden:

  ZAHN:’I wanted to share with our audience something you said back in March of 1998, and I quote, you said: “If I were a young Palestinian, it is possible I would join a terrorist organization.” Until the settlement issue is resolved, you do understand the mind set then you’re saying of these Palestinian terrorists?’
  BARAK:’No, I just made this remark in kind of relation to the way that the circumstances under which a human being is born influences its frame of mind. I think that even the settlements is an excuse.
  If the Palestinians were serious about putting an end to the conflict and to terror and strike a deal, we would dismantle many, dozens of isolated settlements. We would concentrate on several big settlement blocks that would become part of a zone, a very minor fraction of the land.

  Basically Israel is interested and recently even Sharon admitted that we are determined to put an end to our reign over another people. We need a border within which we’ll have Jewish solid majority for generations to come even if it contains a smaller piece of ground. Otherwise, we might end up being maneuvered into a new addition of old South Africa.’
  http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0306/25/se.13.html
  Als je de tekst terug in haar context plaatst dan staat er heel iets anders. Het bewijst eveneens dat ook de Israxc3xablische overheid bepaald niet gelukkig is met de situatie. Dat in tegenstelling tot de hordes mensen die beweren dat Israxc3xabl uit pure intrinsieke slechtheid de xe2x80x9cPalestijnenxe2x80x9d zouden xe2x80x9conderdrukkenxe2x80x9d. Het zou overigens goed zijn als meer mensen zich zouden verdiepen in het waarom deze situatie zo uitzichtloos is. De xe2x80x9cPalestijnenxe2x80x9d en met name Fatah en Hamas spelen daarin de hoofdrol. Zou men dat eens onderkennen dan zou het al veel minder uitzichtloos zijn.

 7. Kees says:

  Een andere kijk op dezelfde gruwelijke werkelijkheid vond ik op dit Volkskrantblog ( http://volkskrantblog.nl/blog/7105 ) waarop kritisch wordt geschreven over de pro-Israelische berichtgeving in de Volkskrant (Volkskrant correspondent Burghoorn werkt ook voor het CIDI):

  “Dat Israxc3xabl geen vrede wil en nooit heeft gewild was al duidelijk vxc3xb3xc3xb3r de oprichting van “de joodse staat”, het bijbelse Eretz Yisrael. In 1938 maakte Ben Goerion duidelijk dat de acceptatie van gedeeltes Palestijns land slechts een tijdelijke zaak zou zijn: “Ik ben tevreden met een gedeelte van het land, maar dat is gebaseerd op het plan dat we na de stichting van deze staat een sterke legermacht opbouwen om daarna het hele land veroveren.”

  Israxc3xabl heeft in 1948 naar schatting 750.000 Palestijnen verdreven en sindsdien weigert deze mensen terug te laten keren. Deze etnische zuivering is in strijd met VN-resoluties en het internationaal recht, zoals dit opnieuw in 2004 bevestigd werd in de xe2x80x98advisory opinionxe2x80x99 van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het hoogste rechtscollege ter wereld.

  De werkelijkheid is ook dat in 1967 nog eens tenminste 200.000 Palestijnen werden verdreven. Al deze feiten zijn door Israelische historici als Avi Shlaim, Benny Morris en Ilan Pappe uitgebreid in boeken gedocumenteerd. Via hun archiefwerk weten we dat de zionisten meenden dat de verdreven Palestijnen geen probleem zouden vormen, maar dat ze op zouden gaan in de verpauperde massa’s van het Arabische achterland. Het probleem zou zichzelf als het ware door een soort Darwinistische selectie oplossen, zo was de gedachte.

  De werkelijkheid is ook deze: in strijd met het internationaal recht weigert Israxc3xabl de joodse nederzettingen in bezet gebied te ontruimen. Sterker nog: het blijft ook nu nog steeds meer land van de Palestijnen in beslag nemen. Sinds het begin van het zogeheten Oslo xe2x80x98Vredesprocesxe2x80x99 is het aantal kolonisten in bezet gebied verdubbeld en is de totale gestolen oppervlakte verdrievoudigd.

  De werkelijkheid is ook dat volgens het VN-Verdelingsplan uit 1947 Israel ongeveer 53 procent van het grondgebied van Palestina kreeg en de Palestijnen 47 procent. Na de oorlog van 1948 bleek Israxc3xabl 25 procent te bezetten van het land dat aan de Palestijnen was gegeven, meer dan de helft van het toegezegde land. De overblijvende 22 procent werd in 1967 bezet.

  Volgens Ocha, een VN-organisatie, heeft Israxc3xabl nu ook nog eens om en nabij 40 procent van de Westbank in beslag genomen. Met andere woorden: er blijft voor een mogelijk toekomstige Palestijnse staat iets meer dan 10 procent van het voormalige Palestina over, dus minder dan een kwart van het gebied dat men van de VN had gekregen. Dit zijn feiten die in Israxc3xabl zelf niet ter discussie staan, en doorgaans verzwegen worden door de westerse commercixc3xable massamedia zoals de Volkskrant. Die doet gewoonlijk net alsof de rechten van de Palestijnen iets zijn om over te onderhandelen, maar dat is nonsens, want rechten zijn rechten, en de Palestijnse rechten hebben niets met politiek te maken, zo heeft dat ook het ICC dat vastgesteld.
  (..)
  Hamas: made in Israxc3xabl

  “Toen het Israxc3xablische leger in 2002 de zelfmoordaanslagen van de tweede intifada een halt probeerde toe te roepen met een frontale aanval op de infrastructuur van de Palestijnse Autoriteit, kreeg het er een sterk Hamas voor in de plaats.”

  Is het niet merkwaardig dat de kennis van zaken van ‘correspondent’ Alex Burghoorn altijd precies stopt op het punt waar de feiten over Israxc3xabl voor de pro-Israxc3xabl lobby oncomfortabel zouden kunnen zijn? Zoals bijvoorbeeld de bloedbaden in Jenin en Bethlehem, die zonder twijfel hebben bijgedragen aan de populariteit van Hamas.

  Vooraleerst zou het de informatie ten goede komen om te stellen dat Hamas met name populair was bij de Israxc3xablische regering. In 2002 publiceerde Richard Sale, correspondent voor UPI, een artikel over de Israxc3xablische relatie met Hamas.
  “Israel and Hamas may currently be locked in deadly combat, but, according to several current and former U.S. intelligence officials, beginning in the late 1970s, Tel Aviv gave direct and indirect financial aid to Hamas over a period of years.
  Israel ‘aided Hamas directly – the Israelis wanted to use it as a counterbalance to the PLO (Palestinian Liberation Organization),’ said Tony Cordesman, Middle East analyst for the Center for Strategic Studies.
  Israel’s support for Hamas ‘was a direct attempt to divide and dilute support for a strong, secular PLO by using a competing religious alternative,’ said a former senior CIA official. Lees dit hele artikel

  Ook volgens Zeev Sternhell*, geschiedkundige van the Hebrew University in Jeruzalem, en winnaar van de Israel Prize in februari 2008, werd Ahmad Yassin door premier Golda Meir en haar regering gesteund, gefinancierd, en zodoende “sterk” gemaakt, om een tegenwicht te vormen tegen de PLO. Toen Yassin niet meer bruikbaar was werd hij in 2004 door Israxc3xabl vermoord. Tegen die tijd was hij een hoogbejaarde blinde invalide in een rolstoel, en werd door een Israxc3xablische raket vanuit een helicopter stukgeschoten, terwijl hij na een dienst uit de moskee werd geduwd.
  *)Ook bekend van de recente bomaanslag op zijn leven voor zijn huis in Jeruzalem, vermoedelijk door “rechtse extremisten” cq kolonisten.

  Dat wil dus zeggen dat Israxc3xabl’s nemesis, Hamas, van eigen fabrikaat is.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s