Zijn de Grijze Wolven bijna uitgestorven?

Grijze_wolvenDe extreem-nationalistische Turkse Grijze Wolven leiden in Nederland een kwijnend bestaan, aldus de nieuwe Monitor Racisme & Extremisme. Volgens critici van het rapport doet de beweging qua vitaliteit niet onder voor Nederlandse extreem-rechtse organisaties. Dat valt te lezen op de website NieuwsuitAmsterdam.

Onderzoeker Jaap Tanja van de Anne Frank Stichting schreef een artikel over de Grijze Wolven in de eerder deze maand verschenen Monitor Racisme & Extremisme. Volgens Tanja leiden de Grijze Wolven een kwijnend bestaan. De Turkse Federatie Nederland (TFN) die banden zou hebben met de Grijze Wolven heeft financixc3xable problemen, de congressen trekken steeds minder bezoekers en er zijn weinig recente concrete voorbeelden bekend van bedreigingen, geweld, criminele connecties en discriminatie door Grijze Wolven. Tegelijkertijd worden er nog wel  xe2x80x98radicale ideexc3xabnxe2x80x99 gesignaleerd op universiteiten, hogescholen en Turkstalige websites, al is daar nog geen goed onderzoek naar gedaan. Tanja meent dat de organisaties van de Grijze Wolven niet langer het vehikel voor Turks nationalisme zijn.

Ernst Haffmans van de Onderzoeksgroep Turks extreemrechts laat op NieuwsuitAmsterdam weten dat hij het onderscheid een beetje kunstmatig vindt. xe2x80x9cGrijze Wolven zijn natuurlijk een feitelijk niet bestaande, fluxc3xafde groep, een verzamelnaam voor Turkse ultranationalisten. Nee, er wordt niet bij ieder incident met de lidmaatschapskaart van de Turkse Federatie Nederland gezwaaidxe2x80x9d. Volgens Haffmans is het een beetje kort door de bocht om te zeggen dat de Grijze Wolven een kwijnend bestaan leiden. xe2x80x9cAls je de Grijze Wolven vergelijkt met Nederlandse extreem-rechtse of ultranationalistische organisaties, dan kwijnen de Grijze Wolven zeker niet; een paar keer per jaar worden er openbaar aangekondigde politiek-culturele bijeenkomsten georganiseerd, waar honderden tot duizenden mensen op afkomen. Zoiets is voor soortgelijke Nederlandse organisaties ondenkbaar. Dus wat is kwijnend?xe2x80x9d

Haffmans heeft de indruk dat er wel financixc3xable problemen zijn en dat Grijze Wolvenorganisaties tegenwoordig minder makkelijk aan subsidies komen. Verder stelt hij dat er te weinig zicht is op incidenten waarbij sprake is van discriminatie en bedreiging. De incidenten die wel bekend zijn, xe2x80x98zijn overigens niet misxe2x80x99.

Tanja plaatst vraagtekens bij de manier waarop de onderzoeksgroep Turks extreemrechts politieke kandidaten doorlicht: xe2x80x9cSommige kandidaten worden met weinig aarzeling tot Grijze Wolf gebombardeerd, doordat ze lid zijn of in het verleden lid zijn geweest van een aan de Turkse federatie gelieerde organisatiexe2x80x9d. Haffmans stelt dat die kritiek niet terecht is: xe2x80x9cVolgens de door de Monitor zelf gehanteerde sociale genealogie zijn extreem-rechtse personen prima te duiden door hun lidmaatschapscarrixc3xa8rexe2x80x9d.

Bron: NieuwsuitAmsterdam

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

1 Response to Zijn de Grijze Wolven bijna uitgestorven?

  1. Willem says:

    Als een roedel wolven zich om wat voor reden bedreigd voelt trekt het zich diep in de bossen terug. Dat wil niet zeggen dat ze daar wegkwijnen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s