Islaminstituut ISIM moet stoppen

Het islaminstituut van de Nederlandse universiteiten houdt per 1 januari volgend jaar op te bestaan. De Universiteit Leiden ziet onvoldoende financixc3xable mogelijkheden voor voortzetting, liet de universiteit woensdag weten.

Het internationale instituut voor de studie van islam in de moderne wereld (ISIM) werd tien jaar geleden opgericht door de universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen en het ministerie van OCW. Omdat de subsidie van het departement afliep, hebben de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam zich teruggetrokken.

Pogingen om het instituut een doorstart te laten maken, zijn mislukt. Volgens de Universiteit Leiden stelt minister Ronald Plasterk (Onderwijs) geld beschikbaar voor de oprichting van een landelijke onderzoekschool op het gebied van islamstudies. Afgezien van de genoemde instellingen hebben de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit zich als mogelijke deelnemers gemeld.

Het instituut heeft onderzoek bevorderd en verricht naar maatschappelijke, politieke, culturele en intellectuele trends en bewegingen in hedendaagse islamitische gemeenschappen en samenlevingen wereldwijd. De Leidse universiteit betreurt de opheffing van het ISIM.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in onderzoek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s