Nieuwe poll: is de PVV extreemrechts?

VerkiezingenDe PVV is een extreem-rechtse partij. Dat wordt geconcludeerd in de achtste Monitor Racisme & Extremisme,een doorlopend wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leiden ende Anne Frank Stichting. De PVV vreest, zo staat in de monitor, zoals vrijwel alleextreem-rechtse politieke partijen de xc3x9cberfremdung, de overheersing vanhet ‘vreemde’.

PVV-leider Geert Wildersreageerde woedend: xe2x80x9eZe zijn helemaal van de pot gerukt. Het is eenbelediging van de PVV en onze kiezers.xe2x80x9d

Wat vind jij? Vul de poll in, rechtsboven aan de pagina.

Zie ook: Islamofobie neemt toe en PVV is extreemrechts

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in discriminatie, extremisme, poll. Bookmark the permalink.

3 Responses to Nieuwe poll: is de PVV extreemrechts?

 1. Scottie Ferguson says:

  Het is maar goed dat de PVV er is anders hadden deze instituten minder reden om belastinggeld uit te geven aan zinloze onderzoeken.

  Erger, ze geven nu geld uit aan een onderzoek waarvan iedereen de uitkomst als weet: als je de PVV niet met argumenten wordt bestreden wordt het alleen nog maar erger.

  Het is jammer dat deze dikbetaalde en zelf-in-stand-houdende-heren niet eens onderzoeken WAAROM de PVV er eigenlijk is.

  Ik lees in Trouw, van vrijdag 12 december 2008 dit onthullende stukje Comemntaar:

  In een natie waarin vrijwel niemand zich conservatief of ‘rechts’ durft te noemen, waarin zelfs de VVD zichzelf nadrukkelijk beschouwt als een progressieve partij, heeft het benoemen van een partij als ‘extreem-rechts’ al gauw het effect van het aansteken van een lont in een kruitvat. Een explosie liet daarom niet lang op zich wachten toen de samenstellers van de achtste Monitor Racisme en Extremisme de PVV van Geert Wilders wegzette als een ‘extreem-rechtse’ partij. Of de heren ‘helemaal van de pot gerukt zijn’, brieste hij.

  Nou is ‘extreem-rechts’ in het gangbare spraakgebruik de verzamelterm voor alles wat neigt naar agressief nationalisme en vreemdelingenhaat, tot en met fascisme en racisme toe. Uit dien hoofde bexc2xacstond er voor Wilders dus wel enige grond om in toorn te ontsteken. Ook de uitleg die de samenstellers verschaften, zullen hem niet milder hebben gestemd. Zo maakten zij onderscheid tussen extreem-rechtse nationaal-democraten en raciale revolutionairen. De PW schaarden zij onder de eerste groep, als een partij dus met een hang naar het eigene en het autoritaire en een af1 keer van de gevestigde politiek.

  Los van deze semantiek is het de vraag of de PW op strikt wetenxc2xacschappelijke gronden een extreemxc2xacrechtse partij kan worden genoemd. Er zullen genoeg andere wetenschappers te vinden zijn die de stelling uit de Monitor bestrijden. Het lijkt ook weinig zinnig, want ook zonder etiket weet iedereen waar hij met Wilders aan toe is. Hij en zijn partij streven een aantal onzinnige en vaak verwerpelijke doelen na, maar zij doen dit binnen de spelregels van onze parlementaire democratie en zij schuwen het debat niet. Veel zinniger is het daarom de partij op haar standpunten aan te spreken en waar nodig geharnast te bestrijden.

  In de aanloop naar de verkiezingen in 1998 noemde de toenmalige PvdA-leider Wim Kok, GroenLinks ook een extreme partij, maar dan ‘extreem-links’. Het was zijn manier om een lastige concurrent weg te zetten, als een soort gevaar voor de samenleving. Maar het was vooral ook kenmerkend voor de ‘paarse’, al te zakelijke politiek van die jaren, waarin’verschillen angstvallig als ‘extreem’ onder het tapijt werden geveegd en een verstikkende consensus het politieke leven lamlegde. Het is beter die fout niet nog een keer te begaan door politieke opvattingen als ‘extreem’ af te ‘ serveren. Als die opvattingen echt te bar zijn, is het aan de rechter daar een oordeel over te vellen. En voor het overige geldt: vermijd al te gemakkelijke etikettering en ga gewoon het debat aan.

 2. NEEderland says:

  Waarom staat Ayaan hirsi Ali niet bij het lijstje sterke vrouwen? .. Wat ontzettend zwak zeg

 3. Savanna says:

  Ik ben ook wel voor Ayaan Hirsi Ali, ondanks dat ik half Turks ben. Me vader haat dat mens, dat heeft te maken met zijn Turkse achtergrond, maar mijn Nederlandse moeder is honderd procent voor Mvr. Ayaan. Door dit soort acties bij ons thuis, ben ik niet echt trots op Turken in dit landt. Ik mag ze niet, ik begrijp ze niet, ik vind ze schijnheilig, maar ja… ik kan niet anders he, want me vadertje is Turks, respect moet er zijn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s