Jonge Marokkaanse pieten verdedigen Sinterklaas

SinterklaasSinterklaas wordt deze dagen in lastige Amsterdamse buurten beschermd doorMarokkaanse zwarte pieten. Dat bevestigt coxc3xb6rdinator van deSinterklaascentrale Amsterdam Leo Nassy donderdag. De Marokkaanse pieten spreken lastige straatjongeren in hun eigen taal aan. De maatregel is ongeveer vier jaar geleden ingesteld. "Sinterklaas werd toen gemolesteerd in een winkelcentrum in Osdorp", zegt Nassy. "Dat was voor ons de druppel. (..) Bepaaldesinterklazen zijn goed geoefend in bepaalde wijken. We gaan niet als ergeen beveiligingsmedewerkers worden geregeld. Verder nemen we minimaalvijf pieten mee, en dan zitten er vaak grote jongens tussen.  Ook agenten zijnwerkzaam als piet. "En die kunnen 24 uur per dag optreden", benadrukt Nassy. "Het is eigenlijk schandalig dat dit nodig is, maar het is niet anders."

Van een strijd tussen Marokkanen en Sinterklaas is geen sprake. "Vaakzijn het Marokkanen zelf die willen dat de sint op bezoek komt. Ookkinderdagverblijven met veel Marokkaanse klanten willen graag dat desint langskomt." De Marokkanen die lastig doen,zijn volgens Nassy jaloers op degenen die wel cadeaus van dekindervriend krijgen.

Niet alleen Marokkanen kunnen trouwens voor overlast zorgen. "Inhet verleden zijn pieten door donkere mensen in het water gegooid. Zevoelden zich beledigd, terwijl de zwarte kleur gewoon door de roet vande schoorsteen komt, onbegrijpelijk", vindt Nassy, die zelf van Joods-Surinaamse afkomst is. Bron: Fok

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in integratie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s