GroenLinks: scootercontroles waren selectief

SargentiniJudith Sargentini, fractievoorzitter van GroenLinks, heeft in de Amsterdamse gemeenteraad vragen gesteld overde scootercontroles in Amsterdam Oost. Volgens Sargentini zijn vooral Marokkaanse jongeren massaal aangehouden en geregistreerd in hetopsporingssyteem van de politie.
Het onderzoek werd ingezet als een gecombineerde controle(preventief fouilleren, openstaande boetes en technische controles),met als aanleiding de vele roofovervallen in Amsterdam Oost. De politieheeft een daderprofiel opgesteld, waaruit blijkt dat de overvallenveelal door jongeren op scooters worden gepleegd. Ondanks dat decontroles a-selectief zouden moeten zijn, blijkt volgens Sargentini uit diverse verhalenter plekke en uit interviews met agenten, dat de controles tochselectief van aard waren. Vooral Marokkaanse scooterrijders werdenaan de kant gehaald, doorgelicht en geregistreerd. Menig autochtonejongere kon doorrijden. Sargentini keerde zich eerder deze week altegen de wijze waarop de controles werden gehouden in haar weblog en stelde vragen in de commissie Algemene zaken.

De burgemeester besloot zich niet aan de mondelingebeantwoording te wagen, omdat hij niet alle feiten paraat had en eerstafstemming wilde met de politie. Hij kondigde aan binnenkort met een schriftelijkerapportage wte komen. Judith Sargentini vindt het zorgwekkend dat de burgemeesterkennelijk niet volledig op de hoogte is van het ‘wat en hoe’ van dezegrootschalige scootercontrole. Zij wil de brief met antwoorden van deburgemeester in januari gelijk weer op de agenda hebben. Op de vraaguit de commissie of er geen controles zullen plaatsvinden totdat allesduidelijk is, gaf de burgemeester ook geen toezegging. Sargentini: ‘Hetis absoluut teleurstellend dat de inhoudelijke bespreking zo van tafelwerd geveegd.’ Bron: weblog Judith Sargentini

Zie ook: politie registreert willekeurig Marokkaanse jongens

Lees ook in het Parool:

 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in jeugdcriminaliteit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s