Het klopt niet dat de Marokkaanse moslims in Europa radicaler zijn in het geloof dan in Marokko (Abdelkader Benali)

Abdelkaderbenali111Als een Marokkaan op een omzichtige manier ongeloof toont, dan frons ik met mijn wenkbrauwen. Dan jeukt mijn hand en voel ik een lichte vorm van migraine opkomen. En dat is precies wat ik er gebeurde toen ik de opmerking van de Marokkaanse journalist Mostafa Abkari, hoofdredacteur van de krant Le Maroc, las in deze krant [de Volkskrant] . xe2x80x9cBij Europa denk je aan beschaving. Maar deze mensen zijn radicaler in het geloof dan in Marokko. Ik snap het niet. Er is daar geen armoede.xe2x80x9d

Hij moet beter weten en hij weet het beter maar zal wel zijn formele redenen hebben gehad om niet uiteen te zetten waarom het heel erg voor de hand liggend is dat Marokkaanse jongeren die opgroeien in Europa radicaliseren en wat Marokko daar aan kan doen.

Armoedzaaiers
Abkari snapt het wel maar wil het niet vertellen en dat is het volgende: radicalisering wordt deels in de hand gewerkt door armoede maar radicalisering is niet alleen voorbehouden aan armoedzaaiers. De eerste terroristen waren keurige middenklasse-jongens en meisjes. Het klopt niet dat de Marokkaanse moslims in Europa radicaler zijn in het geloof dan in Marokko. Maar moslims in Europa worden wel elke dag geconfronteerd met hun geloof in een seculiere cultuur. Dit botst, dat wringt, dat zorgt voor een fall out waar Europa middenin zit en de Europese islam ook.

De islam in Europa is de afgelopen 25 jaar sneller veranderd dan de islam in Marokko de afgelopen 500 jaar. Sinds de bloei en val van Andalusixc3xab liggen de burgers van Marokko keurig netjes aan de leiband van traditie, gedicteerd door geloof en religie, gedicteerd door traditie. Niemand ontkomt hier aan in Marokko. Afspreken met een jongevrouw in een cafxc3xa9 is nooit voor de hand liggend. Waarom vertelt Abkari dat niet?

Afspreken met een strenge moslima in een Utrechts cafxc3xa9 (wel non-alcoholisch), geen moslim die er in Nederland wakker van ligt. En wat die vermenging van sexen betreft: de positie van de vrouw is hier beschermd en heeft een lange staat van dienst. In Marokko ligt dat anders, al kan  men wel zeggen dat met de laatste wetswijzigingen in het familierecht de situatie is vooruitgegaan. Maar voorlopig blijft het dweilen met de kraan open.

Salafisten
In Marokko wordt de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland verteld dat de autoriteiten in alle moskeexc3xabn afvaardigingen hebben van de veiligheidsdienst, dit allemaal ter bestrijding van het terrorisme. Ze hebben er niet bij verteld dat in Marokkaanse gevangenissen de salafisten het meest voor elkaar krijgen en er de dienst uitmaken.

Sowieso vind ik zo’n opmerking niet geschikt voor een democratisch land waar de mensenrechten de leidraad zijn bij het (onder)handelen met de burger. Het verschil tussen Marokko en Nederland is dat we hier geloof opsplitsen in een privxc3xa9gedeelte en een publiek gedeelte. Over privxc3xa9 hebben we niets te zeggen, maar waar religie in de publieke sfeer een rol speelt, begint de discussie die wordt gedreven door een diepe behoefte om de sociale vrede te bewaren en recht te doen aan de seculiere publieke ruimte waar geloof een rol in kan spelen.

In Marokko is zo’n debat er niet, zodat mensen als Abkari schaamteloos hun gemeenplaatsen kunnen afrakelen zonder weerwoord. Om deze reden kan Marokko Nederland niet helpen bij de bestrijding van radicalisme, hoeveel terroristen er ook in de Maghreb worden opgepakt.

Abdelkader Benali is schrijver. Hij is columnist op de website van de Volkskrant. Daar verscheen ook deze column. Met toestemming van Abdelkader Benali is zijn column ook op het Allochtonenweblog geplaatst.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme, marokko, opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s