"Eer", zegt S, "is echt heel erg vermoeiend"

Klaproosxe2x80x9cAls jij ooit wordt mishandeld in je huwelijk, dan kom ik je niet halen. Dan moet je blijven. Het zou de familie te schande maken als je weg zou gaanxe2x80x9d, dat zei mijn moeder tegen mij op mijn huwelijksdag, overigens een huwelijk waar mijn familie behoorlijk wat in de pap te brokkelen had gehad.xe2x80x9d, zo vertelde Hindoestaanse S. tegen mij over haar leven. Hoewel ik weet dat dit soort dingen voorkomen, kon ik het bijna niet geloven. WAT? Een moeder laat het zo als haar kind mishandeld wordt, ten gunste van de eer van de familie???
Alsof haar moeder het van te voren had geweten, heeft haar man haar flink mishandeld, bedreigd, vernederd en verkracht. De eerste keer dat zij bij haar moeder aanklopte, ondanks de waarschuwing, maar ten einde raad, ontkende haar moeder. Dat kon niet mogelijk zijn, xe2x80x98het is zoxe2x80x99n goede manxe2x80x99, xe2x80x98je zult wel iets verkeerd hebben gedaanxe2x80x99.
Na een jaar ellende kon S niet meer. Op eigen kracht en met een beetje hulp van haar vader (!), is het haar gelukt een flatje te vinden in een andere stad. Nu is ze bezig haar verleden los te laten en op zoek naar nieuw geluk. Met de familie heeft ze bijna geen contact meer. Ze wil zich niet meer laten bexc3xafnvloeden door het Hindoestaanse idee van eer. Eer die boven individueel geluk staat, zelfs boven persoonlijke veiligheid. xe2x80x9cEerxe2x80x9d, zegt S, xe2x80x9cis echt heel erg vermoeiendxe2x80x9d….

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in roos. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s