Grenzen blijven dicht voor Roemenen en Bulgaren

OosteuropaDe grenzen blijven voorlopig dicht voor Roemeense en Bulgaarse werknemers. Ook na 1 januari moeten zij een werkvergunninghebben om in Nederland te kunnen werken. Dat schrijft dagblad De Pers.

Aanvankelijk was het kabinet van plan om vanaf 2009 de vergunningplichtvoor deze arbeidsmigranten uit de nieuwe EU-lidstaten te schrappen.Maar het afgelopen jaar heeft een meerderheid van de Tweede Kameraangedrongen een pas op te plaats te maken met het toelaten vanOost-Europees personeel, omdat er nog veel problemen zijn met deuitbuiting en huisvesting van de vele Poolse werknemers in ons land.

Donner schrijft na druk vanuit zijn eigen CDA volgende week in een brief aan de Kamer dat hij inieder geval tot 1 juli 2009 de grenzen dicht wil houden voor Roemenenen Bulgaren. Volgens hem is het gezien de verslechterende economie nietverstandig om meer Oost-Europees personeel makkelijker toe te laten.Ook omringende landen houden waarschijnlijk de grenzen gesloten.

PvdA-fractievoorzitter Marixc3xabtte Hamer nam zaterdag op eenpartijbijeenkomst in Groningen een voorschotje op de brief van Donner.Volgens haar mogen de grenzen niet open voor Bulgaren en Roemenen,zolang de omstandigheden van Polen in ons land niet zijn verbeterd.

PvdA-leider Wouter Bos stelde op de Europadag van zijn partij ookdat Europa dit onderwerp niet kan dicteren. Nieuwe groepen werknemershoeven niet zomaar te worden toegelaten omdat xe2x80x98het moet van Europaxe2x80x99,meent hij. Eerst zal moeten worden bekeken of bijvoorbeeld arme buurtenvan grote steden wel berekend zijn op een toestroom van nieuwearbeidsmigranten. Lees meer in de Pers

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in nieuwe eu-landen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s