Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand

SchipholbrandHet onderzoek naar de oorzaak van de Schipholbrand moet worden heropend. Dat stelde veiligheidsonderzoekerBas van den Heuvel van het bureau MSNP gisteren in het actualiteitenprogramma Nova, opbasis van een analyse van beelden die beveiligingscamera’s destijdshebben gemaakt.

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elfmensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring inafwachting van hun uitzetting. De Onderzoeksraad voor Veiligheidconcludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waareen Libixc3xabr vastzat. Maar Van den Heuvel meent dat er al eerder eengrotere brand in het complex woedde.

De onderzoeksraad neemt de nieuwe informatie zeer serieus. "We gaan het uitvoerig bestuderen",liet de organisatie in een reactie weten.

Als de beeldanalyse klopt en nieuwe inzichten biedt, zal het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek eventueel uitbreiden. "Het OM wil dat alle feiten boven tafel komen."Op verzoek van de advocaat van de Libixc3xabr vindt er in Zwitserlandonderzoek plaats naar de oorzaak van de brand. Het hoger beroep van deman loopt nog. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar veroordeeldtot drie jaar celstraf wegens opzettelijke brandstichting in zijn cel. Bron: Fok / Nova

Links:

Lees hierhet onderzoeksrapport van Bureau MSNP.

 "Heropen onderzoek Schipholbrand" (bekijk item van Nova)

Eindrapport Schipholbrand (PDF)

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in justitie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s