Youth for Islam biedt jongeren veilig onderkomen

Youth_for_islam_2De wereldwijde, conservatieve islamitische organisatie Youth for Islam gaat per januari het jongerenwerk in de Amsterdamse Baarsjes uitvoeren. De organsiatie won een door het stadsdeel uitgeschreven aanbesteding. Er zijn echter tegenstanders, die bang zijn dat de jongerenwerkers van Youth for Islam jongeren zullen islamiseren. Groenlinks heeft al laten weten dat het niet aanvaardbaar is om het jongerenwerk uit te laten voeren door een club die zijn opvoedkundige taak invult vanuit religieuze hoek. PvdA-raadslid Van Els vindt dat de organisatie neigt naar intolerantie en fundamentalisme. Ook vanuit het COC is weerstand gekomen. Youth for Islam (YfI) staat niet bepaald bekend als een organisatie die een open houding heeft ten aanzien van homoseksualiteit. COC is bang dat jongeren die rondlopen met vragen omtrent hun geaardheid of seksualiteit in het algemeen, bij YfI onvoldoende terecht kunnen. Bij YfI wordt gewerkt vanuit de volgende missie: jongeren in ontmoeting brengen met Mohammed (vzmh) en hen leren naar Zijn bedoelingen te leven. Dit strijkt niet met de opvattingen van het COC.
Na lang beraad en een stemming heeft De Baarsjes uiteindelijk besloten dat YfI xe2x80x98gewoon de beste aanbiederxe2x80x99 is en dus dat zij het alleenrecht op het jongerenwerk krijgen. Aan xc3xa9xc3xa9n conditie heeft YfI zich te houden: bij het personeelsbeleid mogen zij niet alleen moslims aannemen, zij moeten ook andersgelovigen of niet-gelovigen aannemen.

Uiteraard moet Youth for Islam moet worden vervangen door Youth for Christ (YfC). De redactie van allochtonenweb is opgevallen hoe weinig media-aandacht er is voor het feit dat YfC is aanvaard als aanbieder van het jongerenwerk. Hoe anders zou dit zijn als de organisatie wel Youth for Islam zou heten? Zouden dan niet de directeur van YfI en stadsdeelvoorzitter van de Baarsjes zich publiekelijk hebben moeten verantwoorden op zijn minst bij Nova/DHV xc3xa9n Pauw en Witteman? Zou de PVV dan niet opgeroepen hebben tot een spoeddebat en een motie van wantrouwen hebben ingediend tegen de complete PvdA?

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in integratie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s