Schadevergoeding slachtoffers Schipholbrand

SchipholbrandAan een aantal overlevenden van de Schipholbrand wordt, drie jaar na deramp, een schadevergoeding van 10.000 euro toegekend. Dat heeft een woordvoerdervan het ministerie van Justitie  zaterdag  in dagblad Trouw bevestigd.

Het gaat om zestienvan de veertig overlevenden. Vorig jaar kreeg de gehelegroep 1750 euro smartengeld. Bij mensen die door de brandaantoonbaar ernstig psychisch letsel hebben opgelopen, zoals eenposttraumatische stressstoornis, wordt het bedrag nuaangevuld tot 10.000 euro. Aan de nabestaanden van acht dodelijkeslachtoffers heeft het ministerie van Justitie een tegemoetkomingbetaald. De woordvoerder wil in het midden laten hoe hoog deze is. Metnabestaanden van de drie overige doden wordt nog onderhandeld.

De brand in het cellencomplexvan justitie op Schiphol-Oost woedde in de nacht van 26 op 27 oktober2005 en kostte aan elf mensen het leven. Voor meer, lees hier. De ramp werd dit weekend herdacht (video).

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van mr. Pieter van Vollenhoven onderzocht de brand en bracht een vernietigend rapport uit. De Dienst Justitixc3xable Inrichtingen, de Rijksgebouwendienst en de gemeente haarlemmermeer hadden te weinig aandacht aan brandveiligheid gegeven en de bestaande regels onvoldoende nageleefd en gehandhaafd. Doordat deze instanties zich niet aan de regels hielden, zijn onnodig veel slachtoffers gevallen. De ministers Donner en Dekker traden af, minister Verdonk die het optreden van Justitie vlak na de ramp ‘adequaat’ had genoemd, bleef zitten. Een Libixc3xabr werd veroordeeld vanwege brandstichting. Het bewijs van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de man die is veroordeeld voor het veroorzaken van de Schipholbrand is zeer zwak, meldde het Radio1-programma Argos.

Lees het volledige onderzoeksrapport (PDF)

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in vluchtelingen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s