Ondertussen in het dossier verblijfsvergunningenxe2x80xa6

AlbayrakHet ministerie van Justitie, het IND en staatssecretaris Nebahat Albayrak hebben het druk. Uit een aantal gemeentes klinken geluiden dat de gemeente nog niet voldoet aan het rato van vluchtelingen die zij moet huisvesten. Albayrak kan vast gaan nadenken over de sancties die zij gemeentes kan opleggen, die in onvoldoende mate meewerken. Ook beraad Albayrak zich nog altijd over wat te doen met de grensgevallen: vluchtelingen, die nxc3xa8t buiten het generaal pardon zijn gevallen. Het gaat om ongeveer 2500 mensen, die vorige maand aandacht vroegen voor hun vaak schrijnende en uitzichtloze situaties. Sommige gemeentes, zoals bijvoorbeeld Wageningen, staan achter de grensgevallen en claimen een pardon voor hun inwoners bij de staatssecretaris.
Albayrak is ook druk met het aanpakken van mannen, die hun vrouw of kinderen in hun land van herkomst hebben gedumpt. Nu komen daders van dit soort acties xe2x80″ alleen al in Marokko gaat het mogelijk om honderden kinderen xe2x80″ wegkomen met dergelijk gedrag, omdat juridisch vervolging niet mogelijk is.
Tenslotte krijgt de IND opdracht extra controles uitvoeren op vermoedens van xe2x80x98schijnhuwelijkxe2x80x99. In twijfelgevallen zal de IND na een jaar opnieuw controleren of het huwelijk echt is en niet bedoeld om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Tot dusverre werden echtverbintenissen niet meer gecontroleerd op hun echtheid nadat de partner een verblijfsvergunning had gekregen, maar daar komt nu verandering in. Zo wordt bijvoorbeeld gecheckt of het stel nog op hetzelfde adres woont. Aanleiding van de extra controles is een proef in de regio Haaglanden waarbij het in een kwart van de ‘verdachte’ gevallen om een schijnhuwelijk bleek te gaan. De controles worden uitgebreid naar de rest van Nederland.
En dan nog dit: xe2x80x9cDeze week sprak Sietse Fritsma (kamerlid PVV) in het parlement over illegalen. In de noodopvang bleken zij nog steeds eten te krijgen. Zachtjes zei hij dat dat toch een beetje een schande was. Daarna keek hij angstig naar zijn grote baas. Geert knikte hem bemoedigend toe. Zeg het maar jongen, zeiden diens ogen, je kunt het. Fritsma haalde adem en keek opnieuw de zaal in. xe2x80x98Schande,xe2x80x99 zei hij. xe2x80x98Het is een schande!xe2x80x99 (uit een column van Peter Middendorp)  Bron: AD, NH Dagblad, De Pers en Exponto Magazine

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in vluchtelingen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s