VVD snapt niets van islamitisch bankieren

GeldUit de vorige week gepresenteerde nota Islam van de Tweede Kamerfractie van de VVD, blijkt dat de partij weinig verstand heeft van islamitisch bankieren. Dat stellen Niels Muller en Kees Hooft van de Islamic Finance Group van advocatenkantoor Loyens & Loeff in het NRC. Hieronder een samenvatting.

Muller en Hooft reageren op het volgende citaat uit de notitie van Henk Kamp:  xe2x80x9eIslamitisch bankieren xe2x80″ het formeel niet berekenen of betalen van rente xe2x80″ is een praktijk die niet past in de Nederlandse financixc3xable orde. Constructies met als doel in formele zin het berekenen of betalen van rente te ontlopen, worden op geen enkele wijze door de overheid gefaciliteerd.xe2x80x9d

De auteurs vinden dat de VVD haar standpunt snel moet herzien, om de volgende redenen:

  • Islamitisch financieren is wereldwijd sterk in opkomst. Zo wordt in Frankrijk, Japan, Italixc3xab, de Verenigde Staten, Malta, Groot-Brittannie en Luxemburg actief gewerkt aan het mogelijk maken van islamitisch financieren. De wereldwijde financixc3xable crisis zal de vraag naar islamitisch financieren verder aanwakkeren.
  • Islamitisch financieren is niet in strijd met de wet. De huidige Nederlandse wetgeving, ook fiscaal, biedt echter voldoende basis voor de introductie van bijvoorbeeld islamitische woningfinanciering.
  • De stelling dat islamitisch bankieren niet in de Nederlandse financixc3xable orde past, is pertinent onjuist. Ook voor andere vormen van islamitisch financieren, denk aan islamitische beleggingsfondsen of grensoverschrijdende financieringen, biedt het open en flexibele Nederlandse rechtsstelsel bij uitstek een goede basis. De auteurs wijzen erop dat een voorloper van ABN Amro in 1926 al de Saudi Hollandi Bank heeft opgericht, die mede onder Nederlands management, zowel conventionele als islamitische financieringen verstrekt.
  • Islamitische financiering kan de integratie in Nederland juist bevorderen. Voor een grote groep Nederlandse burgers wordt het met islamitische financiering mogelijk een eigen woning te bekostigen in overeenstemming met hun geloof. "Wat is er nu op tegen dat iemand zijn huis op een dergelijke wijze zou willen financieren?" vragen de auteurs zich af.

Verder menen Muller en Hooft dat in de nota ten onrechte wordt gesuggereerd dat het enige doel van islamitisch financieren zou zijn dat in formele zin het berekenen van rente wordt ontlopen. Dit getuigt volgens hen van weinig kennis. Bij islamitisch financieren worden andere juridische en economische structuren gebruikt, zoals koop op afbetaling. De auteurs schrijven:

Islamitisch financieren is een vorm van ethisch of maatschappelijk verantwoord financieren. Bij islamitische financiering staan gelijkwaardigheid en transparantie hoog in het vaandel. Verder is financiering van wapens, alcohol, drugs of casinoxe2x80x99s niet toegestaan.

Tot slot wijzen de autuers erop dat islamitische financixc3xable markten de kredietcrisis beter lijken te doorstaan dan het conventionele systeem. De Dow Jones Islamic Financial Markets Index is in september en oktober relatief stabiel gebleven. Zij verklaren de relatieve rust op de xe2x80x98islamitische marktenxe2x80x99 uit het gegeven dat islamitisch financieren niet neigt naar hoge schuldenlasten en dat (naked) short selling en hedge funds niet zijn toegestaan.

Lees het hele artikel hier
Meer over de islamnota van de VVD, hier
Links naar sites over islamic finance, hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in economie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s