Kabinet: geen onderzoek naar beweging van Fethullah Gxc3xbclen

GulenHet kabinet heeft woensdag 17 september in twee brieven aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat zij onderzoek naar de Gxc3xbclen-beweging en door de heer Gxc3xbclen gexc3xafnspireerde organisaties niet nodig acht. In antwoord op kamervragen van CDA-kamerlid Toorenburg schrijft het kabinet:

De Fethullah Gxc3xbclenbeweging bestaat uit juridisch autonome organisaties die slechts door persoonlijke en ideologische banden gelieerd zijn aan elkaar en aan Fethullah Gxc3xbclen. De Fethullah Gxc3xbclenbeweging is dan ook niet te zien als een monolithische organisatie; er is sprake van een veelheid van lokale organisaties met verschillende doelstellingen die naar plaats en tijd verschillen. Gezien de diversiteit van de door Fethullah Gxc3xbclen gexc3xafnspireerde organisaties, kunnen er geen algemene uitspraken gedaan worden over de beweegredenen en invloed van de Fethullah Gxc3xbclenbeweging op de Nederlandse samenleving. Organisaties die mensen stelselmatig aanzetten tot anti-integratief gedrag, worden scherp in de gaten gehouden door de overheid aangezien deze mede een voedingsbodem kunnen zijn voor radicalisering. Het kan daarbij gaan om het ontstaan van parallelle samenlevingsstructuren met verwerping van het gezag van de overheid, het streven naar eigen rechtssystemen, interetnische spanningen, ernstige maatschappelijke onrust en polarisatie. Het kabinet heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de Fethullah Gxc3xbclenbeweging, of door Fethullah Gxc3xbclen gexc3xafnspireerde organisaties een voedingsbodem vormen voor radicalisering.

Toorenburg (CDA) had net als SP Kamerlid Karabulut vragen gesteld naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenprogramma NOVA op 4 juli over de beweging van Fethullah Gxc3xbclen. Tijdens deze uitzending werd het beeld geschetst van een sektarische beweging die ook in Nederland veleduizenden aanhangers heeft. Volgens zijn voorstanders zou hij tolerantie prediken, volgens anderen zou hij strevennaar islamisering van de samenleving. De laatste groep meent dat kinderen op scholen van de Fethullah Gxc3xbclenbeweging zouden worden gexc3xafndoctrineerd.

Tijdens de uitzending van NOVA werd gesuggereerd dat het RotterdamseCosmicuscollege, de ondernemersfederatie Hogiaf, de Dialoog Academie ende Time Media Group tot de Gxc3xbclenbeweging zouden behoren. Al dezeorganisaties ontkenden in de uitzending en op verklaringen die werdengepubliceerd op de website van NOVA dat ze lid zouden zijn van eenGxc3xbclenbeweging. wel lieten ze zich positief uit over hem. Zo schrijft de Time Media Group:

De heer Gxc3xbclen is een gerenommeerd intellectueel die schrijft, debatteert, taboes doorbreekt,denkt en analyseert over maatschappelijke, culturele en religieuze issues. Nogmaals, wij rekenen ons daaromook niet tot een bepaalde beweging. Als Zaman Nederland hebben we wel periodiek gepubliceerd over de heerGxc3xbclen en zijn gedachtegoed. Vooral zijn kijk op de integratie en op participatievraagstukken, islam,terreur en democratie zijn voorbeelden van items die behandeld zijn in ons Nederlandstalige maandblad.
   
  Eergisteren nog heeft het Turkse Constitutionele Hof hem vrijgesproken van alle eerder geuite beschuldigingendie ook o.a. door jullie ‘informanten’ worden herhaald. Enkele dagen geleden heeft het Amerikaanse bladForeign Policy, de heer Gxc3xbclen zelfs uitgeroepen, tot "the world’s top public intellectual". Dus, waarhebben we het dan over?

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:Arial; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}@page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;}div.Section1 {page:Section1;}–>

Ineen persbericht laat Time Media Group nu weten dat zij uit de reactievan het kabinet concludeert dat de beschuldigingen aan het adres van deGxc3xbclen-beweging geen stand houden.

De reactie op de Kamervragen maakt duidelijk dat de visievan NOVA en andere media op de zogenoemde Gxc3xbclenbeweging nietovereenkomt met de zienswijze en beoordeling van zowel de Nederlandseregering als de Europese Unie. Niet alleen op grond van de vrijheid vangodsdienst en het recht op vrije meningsuiting, maar ook omdat er geenvormen van sektarisme of radicalisering te bespeuren zijn. Verderonderzoek acht het kabinet dan ook niet geboden.

Links:

De uitzending van NOVA
Brief van het kabinet als antwoord op kamervragen van Karabulut
Brief van het kabinet als antwoord op kamervragen van Toorenburg

Lees hier de reacties van drie van de vier organisaties die zouden behoren tot de FethullahGulenbeweging, maar zelf iedere betrokkenheid ontkennen:

* Cosmiscus College
* HOGIAF
* Time Media Groep

Bekijk hier het volledige interview met Gxc3xbcrkanCelik, voorzitter Dialoog Academie.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme, islam. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s