'Healing van homo's is levensgevaarlijk'

HamanPinkstergemeenten xe2x80x99genezenxe2x80x99 homoseksualiteit xc3xa9n hiv. Zo verspreiden ze juist het virus, zegt de Surinaamse xe2x80x99aidsactivistxe2x80x99 Mikel Haman. Creoolse jongemannen plegen extreem vaak zelfmoord, volgens Haman doordat hun homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd.  Haman wil dat kerken er wat aan gaan doen. Dat zegt hij in een interview met dagblad Trouw.

Volgens Haman zijn Surinamers heel religieus. Het COC en het kenniscentrum voor homoseksuelen Schorer bereiken die doelgroep volgens hem helemaal niet, maar de kerken wel. Haman: xe2x80x9eUit onderzoek dat daar [Suriname] gedaan is, blijkt dat zes op de tien mannen wel eens seks heeft met mannen. Voor deze cultuur geldt dat dit weinig te maken heeft met je identiteit xe2x80″ ze beschouwen zich vaak niet als bi- of homoseksueel. Homoseks is alleen maar een activiteit.xe2x80x9d Dat onderzoek leert volgens Haman ook dat mannen hun homocontacten opdoen op datingsites xe2x80″ maar nog veel meer zoeken en vinden ze die in hun eigen kerk.

Het aantal zelfdodingen onder Creoolse mannen onder de 35 is schrikbarend hoog. Mikel Haman heeft daarvoor een duidelijke verklaring. xe2x80x9eIk weet zeker dat het vaak om mannen gaat die hebben ontdekt dat ze homo zijn, die merken dat wat ze doen niet alleen homoseksuele activiteit is, maar deel is van hun identiteit. En dat kunnen ze niet accepteren. Hun omgeving ook niet.xe2x80x9d

Psychologe Indra Boedjarath, directeur van het landelijk kenniscentrum interculturele zorg Mikado in Rotterdam, kan zich dat xe2x80x99heel goed voorstellenxe2x80x99.

Haman is positief over pogingen van de Evangelische Broeder Gemeente (EBG)  om homoseksualiteit uit de taboesfeer te halen,  maar hij is erg kritisch over de pinkstergemeenten. Haman: "Een familielid, dat bij de pinkstergemeente van Paramaribo hoort, vertelde me dat die daar healings organiseert, om van je geaardheid af te komen. Daarna volgt er een om je van hiv te genezen. Een man werd daarop uitgehuwelijkt aan een vrouw in de kerk, mijn neef was bij de trouwdienst. Terug in Nederland ontmoette ik een seropositieve man. In Amsterdam Zuid-Oost kreeg hij precies zoxe2x80x99n healing, eerst van zijn homoseksualiteit, toen van zijn besmetting. xe2x80x99Geloof in de Heer en je bent bevrijd van al je zonden.xe2x80x99 Daarna huwelijkten ze hem uit aan een vrouw in de kerk.xe2x80x9d

Haman noemt twee gemeenten waar dergelijke genezingen plaatsvinden: die van Alphonse Bakaman en de xe2x80x99Ambassade van Godxe2x80x99 van oud-ChristenUniepolitica Yvette Lont. Bij de Mosterdzaadgemeente van xe2x80x99apostelxe2x80x99 Bakaman hebben ze, bevestigt de woordvoerster, xe2x80x99natuurlijk al heel veel homoxe2x80x99s zien genezenxe2x80x99.
Yvette Lont, voorganger van een pinkstergemeente, organiseert  xe2x80x99healingconferentiesxe2x80x99 voor homoseksuelen en hiv-positieven.

Lees het gehele artikel in Trouw of op de hyves van Haman

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie, gezondheid, religie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s