Orde van Advocaten: je moet opstaan voor rechter

Enait_2Advocaten moeten zich conform de Nederlandse wet en opstaanwanneer rechters de zaal inkomen. Dat vindt de algemeen deken van deNederlandse Orde van Advocaten Willem Bekkers vandaag op Radio 1. Hijreageert hiermee op de islamitische advocaat Mohammed Enait die vanwegezijn geloof niet wil opstaan voor de rechterlijke macht.

VolgensEnait, onlangs bexc3xabdigd als advocaat, stelt de islam dat alle mensengelijk zijn. hij kan daarom niet voor anderen opstaan, vindthijzelf. De rechtbank in Rotterdam gaf hem gelijk. Bekkers noemt heteen redenering die hij ‘niet volgt’.   Volgens Bekkers gaat het niet om de persoon voor wieje opstaat, maar voor de autoriteit. Rechters en advocaten moetenvolgens hem respect hebben voor elkaars rol.

CDA en VVD hebben al laten weten het onaanvaardbaar te vinden dat de Rotterdamse orthodoxe moslim en advocaat Mohammed Enait niet meer hoeft op te staan als de rechters de rechtszaal binnenkomen. De fracties vinden dat er voor Enait geen uitzondering mag gelden. ,,Het kan niet zo zijn dat xc3xa9xc3xa9n individu met extreme ideexc3xabn de algemene omgangsvormen onderuit kan halen”, zei CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma in een reactie. Het gaat er volgens hem om dat iedereen hetzelfde respect moet hebben voor rechters en de rechtspraak. ,,Iedereen is gelijk. Dat geldt ook voor deze meneer.”Volgens CDA’er Van Haersma Buma moet de Rotterdamse rechtbank terugkomen op het besluit om een uitzondering te maken voor Enait. Gebeurt dat niet, dan zou de Raad voor de Rechtspraak een algemene regel moeten maken waarin staat   dat iedereen behoort op te staan als de rechters binnenkomen.

Ook VVD-Kamerlid Henk Kamp reageerde verontwaardigd. Hij sprak van ,,cultuurrelativisme ten top” en wil een einde aan deze ,,mallotigheid”. De VVD en het CDA willen de kwestie dinsdag aan de orde stellen tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Enait kwam eerder in het nieuws nadat de Sociale Dienst hem een baan had geweigerd omdat hij vrouwen geen hand wil schudden. De Rotterdamse rechtbank wees het bezwaar van Enait daartegen vorige maand af. Enait kondigde daarop aan in hoger beroep te gaan.

Bronnen: Fok en NRC

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in justitie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s