Mirram Gazzah promoveert op 8 september 2008 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de diversiteit aan identiteiten onder Nederlands Marokkaanse jongeren. Hierin heeft zij meer inzicht proberen te krijgen aan de hand van hun muziekvoorkeur.
Hiphop is een van de muziekgenres, hartstikke populair onder Nederlands Marokaanse jongeren. Ook zijn er vele Nederlands Marokkaanse hiphop- of rap-artiesten, vaak zeer maatschappelijk gexc3xabngageerd. Ze gebruiken de rap als middel om zich te identificeren met bijvoorbeeld hun eigen Nederlandse buurt of andere allochtonen in Nederland of juist om afstand te nemen van anderen. In de teksten wordt gespeeld met stereotypes, vooroordelen en het denken in hokjes, onder meer door media en politici. Zie dit You-tube filmpje:
Minstens zo populair is Shaabi, Marokaanse populaire volksmuziek. Dit genre hoor je veel op tyisch Marokkaanse bruiloften en andere familiefeesten. Ook veel jongeren willen de Marokkaanse tradities, zoals het vieren van bruiloften, in stand houden. Shaabi hoort daar nog steeds bij. Er is in Nederland voldoende belangstelling en publiek voor een hafla (=feest) chaabi. Volgens Gazzah bezoeken mensen de feesten om xe2x80x98ongestoord Marokkaans te zijnxe2x80x99, samen met andere Nederlanse Marokkanen en zonder bemoeienis van ouders of autochtone Nederlanders, die volgens hen xe2x80x98niet begrijpenxe2x80x99 wat daar gebeurt.
Islam speelt een rol: mag je wel feesten of naar muziek luisteren? Op de behoefte van vrouwen die bijvoorbeeld niet met mannen samen willen zijn of niet naar gelegenheden willen gaan waar alcohol wordt geschonken, wordt slim ingespeeld. De zogenaamde vrouwenfeesten, hafla an nisa.
Miriam Gazzah promoveert op 8 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift xe2x80x98Rhythms and Rhymes of Life: Music and Identification Processes of Dutch- Moroccan Youthxe2x80x99. Promotores: prof. A.I. Tayob (Universiteit van Kaapstad), prof. C.Versteegh. Copromotor: dr. K. van Nieuwkerk. Bron: Radboud Universiteit