Middag van het Slavernijverleden

LevendevooroudersWat was het aandeel van de Nederlanders in de Atlantische slavenhandel? Waarom schafte Nederland de slavernij pas af in 1863? Hebben de nazaten van de slachtoffers recht op herstelbetalingen? Staat Nederland werkelijk vol met slavernijmonumenten, zoals een politicus meent? Een divers programma, met een stadswandeling, lezingen, interviews, columns, debat en muziek, biedt de nieuwste inzichten over de slavernij en haar erfenis voor een breed publiek.

Dit programma, een xe2x80x9cxe2x80x99Middag van het Slavernijverleden xe2x80x9cxe2x80x99 wordt op zaterdag 6 september 2008 georganiseerd door het NiNsee in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad. Aan de hand van enkele belangrijke themaxe2x80x99s en doormiddel van gevarieerde werk – en presentatievormen zal het slavernijverleden voor een breed publiek inzichtelijk worden gemaakt. Zo wordt er een lezing gehouden door prof. Gert Oostindie, waarin hij de belangrijkste aspecten van het slavernijverleden belicht. Medewerkers van het NiNsee worden door Frans Smit ( Historisch Nieuwsblad ) gexc3xafnterviewd over xe2x80x98xe2x80x99Kinderen in de slaventijd.xe2x80x9dxe2x80x99

Hoe ligt het slavernijverleden in de Nederlandse politiek? Bas Kromhout zal hierover een drietal Nederlandse politici aan de tand voelen. En: Kunnen wij wat leren van de Amerikaanse visie op het slavernijverleden in de Verenigde Staten? James Kennedy ( hoogleraar UvA ) levert een onthullende column over percepties van slavernij en vrijheid in Amerika.

Tenslotte gaat bestseller auteur Clark Accord ( De Koningin van Paramaribo) in een gesproken column in op zijn visie op de xe2x80x9cxe2x80x99zwartexe2x80x9dxe2x80x99 benadering van het Nederlandse slavernijverleden. De slavernij heeft in de psyche van de nazaten zijn sporen nagelaten. Er is hiernaar tot nog toe in het Nederlandse taalgebied weinig onderzoek gedaan. Welke psychologische en traumatische gevolgen heeft de slavernij voor de nazaten en hoe kunnen deze gevolgen worden bestreden. Een panel van psychiaters en psychologen onder leiding van professor Bram de Swaan laat hierover meer licht schijnen. De Middag van het Slavernijverleden wordt afgesloten met een borrel en lekkere Surinaamse hapjes.

Zie voor meer informatie de flyer van NiNsee en het Historisch Nieuwsblad 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in slavernij. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s