Inkomenseis lager bij gezinsvorming

InburgereVoor de tweede keer in korte tijd haalt een rechter een streep door een van de belangrijkste aanscherpingen van de regels voor huwelijksmigratie, die tot stand kwamen onder Verdonk in 2004. Vorige week bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat migranten die zich bij gezin of partner in Nederland willen voegen, niet eerst in eigen land een inburgeringstoets hoeven te halen, zoals Verdonk verplicht had gesteld. Dit examen mag van de rechter ook in Nederland worden afgelegd.
De uitspraak die een rechter uit Roermond nu deed over een zaak van een Sri Lankaanse man die wil trouwen met een Nederlandse vrouw, zal ertoe leiden dat echtgenoten van vreemdelingen, die hun partner naar Nederland willen laten overkomen, niet langer minstens 120 procent van het minimumloon hoeven te verdienen. De rechtbank bepaalde dat de 120-procentsnorm in strijd is met de Europese richtlijn voor gezinshereniging. Het ministerie van Justitie is in hoger beroep gegaan.
De echtgenote van de Sri Lankaanse man, die vanwege handicaps is aangewezen op sociale werkvoorziening, heeft een inkomen boven de inkomensgrens voor gezinshereniging (100 procent van de bijstandsnorm), maar voldoet niet aan de eis van 120 procent voor gezinsvorming. Het verschil tussen hereniging en vorming bestaat niet in Europese regelgeving.
Bron: Volkskrant

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in integratie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s