Bang voor de wet.

Lies Het gaat weer eens over ons Fort Nederland. Er is een gat in de wet ontdekt, waardoor de mogelijkheid zichtbaar is geworden dat mensen ons land binnen komen zxc3xb3nder in het land van herkomst voor het inburgeringsexamen te zijn geslaagd. Hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout spreek in De Pers de verwachting uit dat mogelijk duizenden migranten van het gat in de wetgeving gebruik zullen maken. In de kranten staan CDA (Madeleine van Toorenburg), VVD (Henk Kamp) en PVV (Sietse Fritsma) gelijk op hun achterste poten. Stel je voor, nog meer van die xe2x80x98kansarme migrantenxe2x80x99, aldus Henk Kamp, als ook: xe2x80x98Migranten moeten niet alleen de taal spreken, ze moeten ook de moderne westerse waarden onderschrijven en kans maken op de arbeidsmarkt.xe2x80x99

Nou nou. Neem eens een kijkje op de verblijfwijzer van de IND. Dan zal blijken dat het echt niet zo gemakkelijk is om ons land binnen te komen. Zeker niet als kansarme, want ieder normaal mens heeft al moeite met alleen al de ontcijfering van de teksten, laat staan het verzamelen van alle benodigde papierwerk.

Een Egyptische vriendin van mij heeft zoveel moeite gehad met het (uiteindelijk niet) verkrijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning voor Nederland. Ze had al een stageplek gevonden bij een Rotterdamse architect, ze is een vooruitstrevende dame. En Nederland maakt de regelgeving zo ingewikkeld en zo hard dat zelfs zeer kansrijke mensen zoals zij het land niet binnen komen. Nadat haar om de zoveelste aanvulling gevraagd werd, besloot zij dat zij in zo’n land niet eens meer wxc3xadl werken. Wat overigens een gemiste kans is, voor haar, maar zeker ook voor Nederland.

En Kamp heeft nog meer ongelijk. Want welke moderne westerse waarden moeten migranten volgens hem onderschrijven? Volgens mij moeten migranten alleen de Nederlandse wet onderschrijven. En volgens mij moet Henk Kamp, in plaats van noodoplossingen te bedenken, zich ook gewoon aan de wet houden. Met of zonder gaten.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in lisa arts. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s