Marokkaanse UMMAO: Marcouch overdrijft

Marcouch_meulenbeltDe Unie van Marokkaanse Moskeexc3xabn in Amsterdam en Omstreken (UMMAO) heeft met verbazing kennis genomen van de uitlatingen van de heer Marcouch over koranlessen in dagblad De Trouw op vrijdag 20 juni. In het interview zegt de heer Marcouch onder meer dat lijfstraffen voorkomen in weekendscholen van moskeexc3xabn en de kinderen een afkeer van de westerse samenleving wordt aangeleerd. De UMMAO is van mening dat de heer Marcouch in zijn uitspraken overdrijft en omschrijft het als ”spierballentaal met enige kern van waarheid”.

Kwalitatief onderwijs in de moskeexc3xabn is al jaren een speerpunt van de UMMAO. De UMMAO ontkent niet dat er incidenteel situaties voorkomen waarin leraren er a-pedagogische handelingen op nahouden. De UMMAO heeft samen met de moskeexc3xabn beleid ontwikkeld om dat te voorkomen.  De moskeebestuurders zijn zich bewust van de belangrijke positie die moskeexc3xabn hebben in de samenleving en proberen dit in alle gelederen van de moskeeorganisatie als prioriteit naar voren te laten komen. Situaties waarin een wij tegen zij cultuur wordt geleerd aan kinderen is bij de moskeexc3xabn niet bekend. En als dat wel gebeurd  dan druist dat in met het beleid van de moskeexc3xabn en wordt daar sterk tegen opgetreden door de moskeebestuurders.

Ook de UMMAO onderschrijft het belang van kwalitatief hoogwaardig en pedagogisch verantwoord onderwijs in moskeexc3xabn. In de praktijk blijkt echter dat moskeexc3xabn vaak te weinig middelen hebben om de meestal vrijwillige leraren trainingen en coaching aan te bieden om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. De UMMAO is van mening dat de politiek een belangrijke rol kan spelen in het ondersteunen van educatieve en maatschappelijke activiteiten van kerkelijke instanties en moskeexc3xabn. Helaas is het zo dat de politiek wel spreekt over de noodzaak van integratie en participatie van Moskeeorganisaties in de samenleving, maar wanneer het er toe doet zich schuilt achter het onduidelijke principe van scheiding tussen kerk en staat. Dit tegen alle aanbevelingen en adviezen in (IMES,WRR) om religieuze instanties ondersteuning te bieden bij hun educatieve en maatschappelijke activiteiten. De UMMAO vraagt aan de politiek om kleur te bekennen en een duidelijk standpunt in te nemen.

Het voorstel van stadsdeelvoorzitter Marcouch voor meer Islamitisch onderwijs in openbare scholen onderstrepen en ondersteunen wij. Dit zal echter de vraag naar het islamitisch onderwijs in de moskeexc3xabn echter niet doen verkleinen.

Khalil Aitblal, woordvoerder UMMAO

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in ingezonden. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s