Veel publiek bij herdenking eerwraakmoord Alkmaar

Zeynep Boralis woensdag in Alkmaar herdacht door ongeveer 150 mensen. De 24-jarige Turkse rechtenstudente werd een klein jaargeleden door haar ex-man Serdar op het station vanAlkmaar vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Serdar en Zeynep waren neef en nicht, vier jaar getrouwden waren twee weken voor de moord officieel gescheiden. Boral deed tweemaal aangifte tegenhaar voormalige geliefde, van huiselijk geweld en van stalking. Dat zegeen bescherming kreeg van de politie, heeft de familie verbijsterd.

Nade moord ontstond discussie over de vraag of sprake was van eerwraak (volgens de familie van Zeynep) of huiselijk geweld(volgens de politie). Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wees inmaart nog een verzoek van onder anderen Tweede Kamerlid Khadija Arib(PvdA) af, die een onderzoek wilde naar de vraag of het eerwraak was.Volgens hem waren er geen aanwijzingen voor eerwraak. Vorige maandstemde hij alsnog in met een onderzoek. Volgens Hirsch Ballin was er bij Borals dood geen sprake was van traditionele eerwraak,maar dat eer wel een rol heeft gespeeld. Bij eerwraak is volgens HirshBallin de kuisheid van de vrouw in het geding, besluit de familie totmoord en gedraagt de dader zich na de moord ‘eervol’. In dit geval wasvan geen van deze aspecten sprake. Mirjam Boral, de tante van Boral stelt echter dat bij eerwraak geen sprake is van een lijstje datje afwerkt. Zij zegt niet boos te zijn dat is gebleken dat de politiewellicht meer had kunnen doen, omdat de familie ook meer had kunnendoen om Boral te beschermen.

Khadija Arib stelde tijdens de herdenking dat in Den Haag veel is gedebatteerdover eergerelateerd geweld en dat er geld is vrijgemaakt om plannen tebedenken maar dat ‘de Haagse werkelijkheid soms papieren werkelijkheidis’. "Het gaat om heel veel Zeyneps die niet zichtbaar zijn." Bron: Fok

De bijeenkomst is een initiatief van de Stichting Verdwaalde Gezichtenen wordt gesteund door het Inspraakorgaan Turken, de SamenwerkendeTurkse Organisaties, de Vluchtelingen Organisaties Nederland, deStichting Kezban en het kenniscentrum Movisie. 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie. Bookmark the permalink.

3 Responses to Veel publiek bij herdenking eerwraakmoord Alkmaar

  1. krissy says:

    obmdi0 gfb07yvt9d6t94wbtx63bgq7d

  2. xvideos says:

    cool post thx ) advanced x video converter 4.7 1 crack =))) et tube 8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s