Mooi staaltje Europese integratie

NielsOnlangs stond ik in een Brusselse kroeg, toen een Pool een Belgenmoptegen mij begon te vertellen. Je weet wel, zoxe2x80x99n hele slechte, waarvanik dacht dat Nederlanders daar nog steeds het patent op hadden. Iklachte om vriendelijk te zijn een beetje, maar eigenlijk vond ik hethelemaal niet grappig. Misschien omdat ik de mop al zes keer eerder hadgehoord, of omdat elke Engelse vertaling van dat door Nederlandersslecht gexc3xafmiteerde, zachte Vlaamse taaltje, al snel bruusk klinkt.

Ik zal het jullie niet aandoen om de grap hier te herhalen, maaruiteindelijk werd ik er toch alsnog xc3xa9cht vrolijk van. Want is het nieteen mooi voorbeeld van Europese integratie? Een Nederlandse Belgenmop,vertaald in Engels met een Pools accent. Omdat integratie van tweekanten moet komen, zullen wij ons nu toch echt moeten verdiepen in demoppen die Polen over hun buren vertellen. Zouden ze goede grappen overDuitsers, Russen of Tsjechen hebben?

Na het verdwijnen van de vlag en het volkslied uit het Verdrag vanLissabon, het hervormingsverdrag wat we geen grondwet meer mogennoemen, is dit toch een klein opstekertje. Niet dat die symbolen voormij zo ontzettend belangrijk zijn, maar het had wel kunnen bijdragenaan een verdere ontwikkeling van de Europese identiteit. Voor mxe2x80x99ngevoel staan we daar nu toch weer wat verder vandaan en dat is jammer.Maar ach, als we van de eurosceptici niet samen mogen zingen, danmoeten we maar samen lachen.

Overigens zijn er ook wel andere maatregelen die dringend genomenmoeten worden om die Europese identiteit kracht bij te zetten. Zo vindik het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat een mede-Europeaan die inNederland studeert, geen studiefinanciering en OV-jaarkaart krijgt,tenzij de student minimaal acht uur per week in Nederland betaald werkdoet. Die eis stellen we toch ook niet aan Nederlandse studenten? Ofdat deze persoon een vrijwillige inburgeringscursus niet vergoedkrijgt. Beide voorbeelden zijn belemmeringen voor onderlinge integratieen de verdere ontwikkeling van de Europese identiteit. Wat mij betrefthalen we die obstakels al lachend om elkaars grappen, snel weg.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in niels van den berge. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s