Marcouch vindt dat welzijnswerkers religie in hun werk moeten opnemen. Hij zegt: xe2x80x9cWelzijnswerkers zeggen dingen als; xe2x80x98met religie heb ik niks te maken en daar wil ik ook niks mee te maken hebbenxe2x80x99. Naar mijn idee moeten ze die bereidheid juist wel tonenxe2x80x9d. Anders zouden jongeren gaan radicaliserenxe2x80xa6
Ho eens even beste meneer Marcouch! Ik ben toevallig jongerenwerker in een mooie Vogelaarwijk in Utrecht. Ik ga om met jongeren van 9 tot 21 jaar van allemaal verschillende afkomsten, toch voornamelijk Marokkaans. Ze komen uit grote gezinnen, met vaak vele moeilijkheden en ik help ze graag een eindje verder. Ik heb respect voor al deze jongeren, om wie zij zijn en waar zij voor staan en wat zij willen bereiken. Maar waar zij hun inspiratie vandaan halen, daar heb ik inderdaad niets mee te maken. Als zij mij willen vertellen over wat hun inspireert, of dat nu de islam is, Michael Jackson of hun oma, dan luister ik naar hen.
Ik ben van mening dat ik zeker niet meer aandacht moet besteden aan religie dan hoe ik dat nu doe: vraaggericht, wanneer jongeren mij aangeven dat ze daar behoefte aan hebben. Als dat zo is, kan ik kijken wat ik voor ze kan doen. Ik weet zelf te weinig van de islam om met ze in discussie te gaan. Wel kan ik het breder trekken door vragen terug te stellen: hoe denk je zelf dat je zus en zo kan doen, terwijl je op school zit? Hoe denk je om te gaan met een baan, als je je zus en zo wilt kleden? Welke moeilijkheden ervaar je? Hoe ga je er zelf mee om? Hoe gaat je omgeving mee om? Waar wil je later wonen? Hoe ziet je eigen toekomst eruit? Hoe ga je daaraan werken? Wat heb je daarvoor nodig?
Zo pas je religieuze vraagstukken in de xe2x80x98normalexe2x80x99 dagelijkse leefwereld van die jongeren, zxc3xb3nder specifiek aandacht te geven aan religie, of bijvoorbeeld vragen te beantwoorden aan de hand van wat er in de koran staat. Dat doe ik al jaren en volgens mij gaat dat prima. Want lang niet voor al deze jongeren heeft religie ene (piep) van betekenis. Ze zijn bezig met muziek, mode, liefde, school, stage, werk e.d.
Ik stel vraagtekens bij de mensen die roepen dat er meer aandacht moet zijn voor religie en de religieuze leefwereld van jongeren. Die aandacht is er immers al genoeg. Sla een willekeurige krant open en je ziet het. Spreek jongeren aan op religie en ze worden spontaan religieus, terwijl ze eerst nog lekker voetbalden en met film maken bezig waren. Spreek jongeren aan op religie en ze gaan gelijk oordelen over andere jongeren, die zich in hun ogen niet xe2x80x98halalxe2x80x99 genoeg gedragen. Ze duiken de moskee in en kunnen niet meer tegen homoxe2x80x99s. Ze gaan op internet surfen en komen bij cyber-jihadixe2x80x99s uit. Dat is pas radicaliseren.
Laat mij gewoon mijn werk doen. Door jongeren te benaderen op die manier, dat ze met een open blik kijken naar de samenleving, zeker worden van zichzelf, kritisch naar zichzelf leren kijken en een mooie toekomst tegemoet gaan.