Een Surinaams-Antilliaanse wethouder voor Amsterdam?

Beerhout_1Moet de vorige week afgetreden wethouder Buyne worden opgevolgd door iemand van Surinaams-Antilliaanse afkomst zoals vorige week in een petitie werd bepleit? Jan Beerenhout, columnist van het Allochtonenweblog stelt voor dat op de vacante wethouderspost anoniem gesolliciteerd kan worden. Hieronder zijn column.

De opvolging van Hennah Buyne zorgt weer voor verdeeldheid. Het moeteen ‘zwarte’ worden (Halleluja looft de Heer i.p.v. het Morgenrood!),maar ook een met kwaliteit. Dat schijnt niet samen te gaan(belachelijk) respectievelijk niet beschikbaar te komen (begrijpelijk).John Leerdam diskwalificeert zichzelf al: hij speelt in Den Haag eenbelangrijke rol, zegt hij, – dan moet-ie vooral daar blijven spelen,want daarvan heb ik in Amsterdam niks gemerkt. Van Thijn, Buyne’sexterne adviseur, heeft willens en wetens een politiek onervaren Buynede politieke arena ingegooid, en geeft thans de schuld van haaraftreden aan de overige gladiatoren, die haar niet beschermd hebben.Het is vreemd dat hij – met al z’n ervaring – niet zelf bedacht heeft,dat een goede solitaire rechter nog geen geslaagd polderend politicusis ! Ik dacht, Ed’s argumenten lezend, dat wijsheid met de jaren komt,maar ook dat is kennelijk niet het geval. Aboutaleb dan maar terug…waarom niet? Het klusje dat hij nu in den Haag doet, ach dat kanLeerdam e.d. ook wel, denk ik. Zo kwam mijn ouwe politieke baas, wijlenJan Schaefer ook glorieus terug!

De hele discussie doet mij een beetje aan de uitspraak van Henri Ford denken: "U mag een T-Ford in elke kleur kiezen, als-ie maar zwart is". Nu was elke T-Ford wel zo ongeveer van dezelfde voor die tijd goede kwaliteit, en dat kan je helaas niet van elke adspirant-wethouder zeggen, en nog minder van de vaak in verwarring zijnde kandidaat-stellende partij-colleges. Waarmee ik maar wil zeggen dat de buitenkant, de kleur, van welke wethouder dan ook er wat mij betreft niet toe doet als de binnenkant, de inhoud, maar goed is. Kunnen we hier ook niet anoniem laten solliciteren?

Dan krijgt de kandidaatstellingscommissie uitsluitend geschoonde CV’s  voorgelegd waaruit NIET te herleiden valt tot welke leeftijdsgroep groep de kandidaat behoort, noch tot welke etnische -, religieuze-, sekse-groep, maar wel welke levenservaring, opleiding, werkervaring en politieke loopbaan men reeds heeft afgewerkt.

Jan Beerenhout azn is columnist van het Allochtonenweblog

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in jan beerenhout. Bookmark the permalink.

1 Response to Een Surinaams-Antilliaanse wethouder voor Amsterdam?

 1. Bernadette de Wit says:

  Jan, ik geloof hier helemaal niet in. Elk Surinaams cv van mensen boven een bepaalde leeftijd (zeg de wethoudersleeftijd) begint volgens goed gebruik met de vermelding dat in Suriname met goed gevolg de lagere en middelbare school is afgelegd. Vaak ook nog iets daarna (veel bestuurlijke Suri-dames hebben aldaar de kweekschool gedaan.)

  Dan de nevenactiviteiten. Die zullen vaak in de allochtone sfeer liggen, dus als je wilt anonimiseren, moet je die ook weglaten. Wat blijft er dan nog over van zo’n cv?

  Overigens ben ik het totaal oneens met die afspiegelingsgedachte voor dit soort functies. Allochtonen *zijn* in NL al uitstekend vertegenwoordigd in gekozen politieke organen en ook in publieke bestuursfuncties.
  Bovendien: ik zou me hier pas sterk voor willen maken als de allochtone groepen niet meer oververtegenwoordigd zouden zijn in bepaalde verkeerde lijstjes en meer volgens NL gemiddelden gingen scoren in de criminaliteit, schooluitval, tienermoeders etc. etc.

  Luchtfietsen, waarde Jan Beerenhout, daar schiet niemand iets mee op. Er moet gewoon een goede wethouder komen. En zoals een Surinaamse dame op AT5 (Vox Pop) in een straatinterview al terecht opmerkte: “We wonen in Nederland hoor, van mij hoeft het helemaal niet persxc3xa9 een zwart iemand te zijn.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s